Professor: Motion er langt fra »katastrofalt mod stress«

Forringet fertilitet, ukontrolleret puls og svage knogler. Det er nogle af de skader, som hård fysisk aktivitet kan give, når motion indgår i behandling af stress, skriver to Berlingske-kronikører. Men det afviser professor Bente Klarlund fra Rigshospitalet.

Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Praktiserende læger og sagsbehandlere bliver i dagens Berlingske kritiseret for at pålægge patienter at dyrke motion, hvis de er sygemeldte med stress. Men hård motion er decideret skadelig for stressramte, mener dagens to kronikører, Umahro Cadogan og cand. psyk. Majken Matzau, der med baggrund i et stigende antal henvendelser fra virksomheder og stressramte danskere rejser kritikken.

»Hvorfor dette store fokus på motion som løsning?« spørger de og peger på, at hård fysisk aktivitet hos stressramte blandt andet kan give forringet fertilitet, øget puls, ukontrolleret sult og svagere knogler samt føre til yderligere stress.

- Motion synes at være blevet en udbredt kur mod stress - en »kur«, der rask væk anbefales og kræves af mange af de praktiserende læger og sagsbehandlerne, der behandler stresssygemeldte danskere, skriver de.


 
Men det ræsonnement sætter professor og overlæge, dr. med. Bente Klarlund, Rigshospitalet, spørgsmåltegn ved. Hun kender ikke til dokumentation, der viser, at motion med høj intensitet skulle føre til forringet fertilitet eller nogen af de andre skadelige virkninger, der fremføres.

Hun henviser til den seneste stresspublikation fra Sundhedsstyrelsen. Den viser, at der er nogen, om end begrænset dokumentation for, at man kan reducere graden af stress, hvis man træner regelmæssigt og er i god fysisk form. Men jo bedre træningstilstand, jo mindre er graden af oplevet stress, hedder det.
 
- Der er behov for flere studier og flere kliniske erfaringer, men overordnet tyder det på, at regelmæssig fysisk aktivitet kan være et væsentligt led i behandlingen, siger Bente Klarlund.

Forskningsresultater peger i forskellig retning afhængig af, om man træner ved høj eller moderat intensitet. Men kredsløbstræning har tilsyneladende en bedre effekt på stress end styrketræning.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan motion, der foregår ved en moderat intensitet have en reducerende effekt på indikatorer for stress. 

Efter 12 ugers træning havde forsøgspersonerne i en gruppe, der trænede ved moderat intensitet - 40-50% af maksimal iltoptagelse -  et lavere hvileblodtryk. Samtidig med, at de i stresstesten havde et lavere blodtryk end den gruppe, der havde trænet ved høj intensitet.


 
Umahro Cadogan og Majen Matzau har begge fået henvendelser fra sygemeldte danskere med stress, der er blevet truet på sygedagpengene, hvis de ikke går i fitnesscenter ti timer om ugen.

- Man skal selvfølgelig ikke kunne forlange, at folk med stress går i fitnesscenter, mener Bente Klarlund og stiller sig dermed på i hvert fald et punkt enig med Cadogan og Matzau, der skriver, at stressramte får det værre, frem for at få det bedre af motionen:

- Motion er kuren mod meget, men ikke alt, og hård motion er slet ikke kuren mod stress. Hvile, ro og skovtid på recept burde derimod være normen, skriver Umharo Cadogan og Majken Matzau.


  
Bjarne Toftegård er stresscoach og og leder af firmaet Forebyg stress. I håndteringen af stress med motion som en af elementerne, mener han, at moderat motion er godt.

- Det kommer meget an på, hvordan man definerer motion, for folk oplever intensiteten meget individuelt, siger han.

Bjarne Toftegård henviser til et nyt forskningsprojekt fra Bispebjerg Hospital »Copestress«. På den baggrund siger han, at motion er godt som stressbehandling, men ikke alene.

-  Resultaterne fra Copestress viste, at en kombination af motion og samtaler var den behandlingsform, hvor flest kom i arbejde på fuld tid efter tre måneders sygemelding.