Professor: Lægemidler i psykiatrien skal reduceres med 98 procent

Forbruget af lægemidler til psykiske lidelser bør reduceres med 98 procent, mener professor i klinisk forskningsdesign og analyse Peter Gøtzsche.

Arkivfoto: Peter Gøtzsche Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stop brugen af lægemidler til behandling af psykiske sygdomme som skizofreni, depression og angst.

Det er ifølge Politiken meldingen fra Peter Gøtzsche, professor i klinisk forskningsdesign og analyse ved Københavns Universitet. Han mener, at medicinen skader, invaliderer og ødelægger mere, end den gavner.

»Der er et vanvittig højt forbrug af psykofarmaka i psykiatrien. Lægemidlerne slår folk ihjel og skaber sygdom, de løser ikke problemerne,« siger han til avisen.

Peter Gøtzsche argumenterer i sin bog »Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse«, som udkommer mandag, for at reducere forbruget af lægemidler til psykiske lidelser med 98 procent.

Der skal i stedet større fokus på psykoterapi, og al brug af tvang skal indstilles, foreslår han.

Medicinering skal kun foregå ved akutte, voldsomme psykoser og kun kortvarigt, mener professoren, der vurderer, at en ud af syv danskere kan være i livslang medicinsk behandling med det nuværende samlede forbrug af psykofarmaka.

Knud Kristensen, der er landsformand i Sind, kalder det en relevant og velkommen debat. Han mener dog, at det er problematisk, når formen bliver så bombastisk, at man siger, at medicinen slår folk ihjel.

Mange Sind-medlemmer siger ifølge formanden, at de ikke ville være i live, hvis det ikke været for medicinen, skriver Politiken.