Professor: Konflikt kan kun løses ved et regeringsindgreb

»KL kan køre Danmarks Lærerforening økonomisk i sænk,« siger arbejdsmarkedsforsker, der ikke ser en løsning uden et indgreb fra regeringen.

Anders Bondo Christensen (th) og Michael Ziegler er her tæt på hinanden. Men i forhandlingerne er de langt fra hinanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det kræver et indgreb fra regeringen, hvis striden mellem KL og Danmarks Lærerforening skal løses. Parterne er simpelthen for langt fra hinanden.
Det forklarer professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, til jp.dk.

»Om så konflikten varede i 100 år, ville parterne ikke nå til enighed. Anders Bondo Christensen (formand for Danmarks Lærerforening, red.) har ikke nogen exitplan, så derfor kan han ikke underskrive en aftale med KL. Derfor kan konflikten kun løses ved et regeringsindgreb,« siger Flemming Ibsen, der har fulgt forhandlingerne tæt, til jp.dk.

Sent fredag aften brød forhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Lærernes Centralorganisation endegyldigt sammen, og dagen derpå konstaterede begge parter, at de fortsat står så langt fra hinanden, at et kompromis synes umuligt.

Der er derfor heller ikke udsigt til nye forhandlinger, inden den varslede lockoutdato 1. april.

Det er en strid om arbejdstidsregler, der har resulteret i den nuværende situation, hvor en lockout truer.

KL vil fjerne de nuværende centralt bestemte regler for, hvor meget tid lærerne skal have til forberedelse og undervisning og give skolelederne fuld råderet over lærernes arbejdsdag. Men det er at gå for vidt, mener lærerne.

Ifølge Flemming Ibsen er det KL, der står med de klart stærkeste kort på hånden, hvis lockouten bliver en realitet.

»KL kan køre Danmarks Lærerforening økonomisk i sænk ved at trække lockouten ud. Det har lærerne ingen interesse i, så derfor kan et regeringsindgreb være den løsning, Anders Bondo Christensen håber på. På den måde kan han sige, at han kæmpede, men tabte,« siger Flemming Ibsen til jp.dk.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), oplyste lørdag, at ministeriet »er klar til at håndtere enhver situation, der kan opstå som en konsekvens af en eventuel konflikt.«

Det betyder ifølge ministeren, at der ikke bliver tale om udskudte eksamener eller prøver som følge af en lockout.

»I Børne- og Undervisningsministeriet er vi derfor forberedte på at håndtere alt, hvad der måtte opstå i denne her situation. Det gælder også i forhold til prøver og eksamen. Det betyder helt konkret, at vi vil sikre, at eleverne ikke bliver forsinkede i deres uddannelsesforløb, og at alle vil få deres afgangsbevis,« forklarede undervisningsministeren i en skriftlig udtalelse.