Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Han udleverede oplysninger om »personer med tilknytning til Center for Militære Studier« til fire forskellige »russiske efterretningsofficerer« gennem hele otte år.
Det er hovedsageligt det, der er grundlaget for, at den finske professor Timo Kivimäki fra Københavns Universitet er blevet tiltalt for spionvirksomhed, skriver Politiken og Information.
I dele af anklageskriftet, som Information har fået adgang til, fremgår det, at Timo Kivimäki selv gik til russerne. Og over for avisen erkender han at have videregivet informationer om »personer, der kunne mobiliseres til videnskabelige seminarer, og som kunne blive inviteret til at forske i disse emner«. Noget, som er klar over, ikke er »en god idé«.
Dog gør han opmærksom på, at alle oplysninger ligger offentligt tilgængelige.Frem til 2010 holdt han ifølge Politiken omkring 20 møder med russerne, som han identificerede som ambassadefolk. Her modtog han penge i små kuverter for sine oplysninger, som blandt andet indebar, at han har »analyseret en persons publikation«, skriver Information.
Politiets Efterretningstjeneste (PET) anholdt Timo Kivimäki 8. september 2010, men løslod ham straks efter igen. Alligevel blev han suspenderet fra sin universitetsstilling efterfølgende. Og han er nu tiltalt for den såkaldte »milde spionparagraf« i spionsagen, som den tidligere operative chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen, vurderer til at være »historisk«:- Det er første gang i 20 år, at der bliver rejst tiltale i Danmark for spionage til fordel for Rusland. Samtidig er det en yderst delikat affære, da den drejer sig om vores diplomatiske forhold til en stormagt, siger Bonnichsen til Politiken.
Han gør over for Information opmærksom på, at det er »komplet ligegyldigt«, at de oplysninger, som Kivimäki videregav til russerne, er offentlige for alle.
- Det drejer sig om, at man har medvirket til, at en fremmed magts efterretningstjeneste kan arbejde på dansk jord. Det kan have stor betydning for en fremmed magt at få informationer, som kan give dem adgang til andre personer med viden om f.eks. den danske forsvarspolitik, siger Bonnichsen til Information.
Både den danske justitsminister Morten Bødskov (S) og udenrigsministeren, Villy Søvndal (SF), har været bekendt med sagen op til, at der blev rejst tiltale mod finnen.