Professor i strafferet: Pas på med at følge Distortions råd om vandpistoler

Gadefesten Distortion råder beboere til at skyde med vandpistol mod folk, der tisser på deres ejendom. Men det kan være ulovligt, pointerer professor i strafferet.

Foto: Sara Gangsted. Distortion opfordrer naboer til at skyde med vandpistol mod udbudne gæster, der urinerer på deres ejendom. Arkivfoto fra Distortion 2016 på Nørrebro.
Læs mere
Fold sammen

»Vand dem, der vander din ejendom,« lyder rådet fra Distortion i ugen, hvor gadefestivalen indtager hovedstaden.

Arrangøren opfordrer til, at man skyder med vandpistol mod ubudne gæster, som f.eks. bruger ens gadeport som urinal. Man kan ligefrem hente en gratis vandpistol i Fætter BR på Vesterbrogade fra 29. maj, lyder det. Men rådet, som festivalen kalder »sjovt«, »uskyldigt« og »effektivt«, er måske ikke så uskyldigt endda, påpeger professor i strafferet ved Københavns Universitet Trine Baumbach:

»Alt, hvad man gør, det gør man under ansvar. Hvis der sker et eller andet, så er det normale, at man anmelder det til myndighederne. Det er aldrig nogen god idé at tage sig selv til rette. Det vi kalder selvtægt.«

»Det er på en måde en åndssvag sag den her, men afhængigt af vandmængden og situationen i øvrigt kan det være strafbart,« siger Trine Baumbach, som fortæller, at vold ifølge straffeloven kan være andet end et knytnæveslag. I loven lyder det: »Den, som øver vold mod eller på anden måde angriber en andens legeme, straffes...«. Hun henviser til en sag fra Højesteret, hvor det blev slået fast, at en spytklat i ansigtet også er vold.

TV 2 Lorry skriver, at en mand i en sag fra Retten i Glostrup i 2012 blev idømt fem dagbøder på i alt 1.250 kroner for at forsøge at skyde efter sin nabo med en vandpistol.

Udover, at det kan være strafbart afhængig af situationen, kan det at skyde med en vandpistol også optrappe en konflikt.

»Hvis den, som tisser, bliver så rasende, at personen slår vandpistolmanden eller -kvinden ned, så ender det i en voldsom sag, der slet ikke står mål med det, der egentlig skete, hvor en person tissede i en port. Det er ulækkert, ja. Men det er ikke alvorligt ligesom vold,« siger Trine Baumbach.

Hun synes, at opfordringen til at bruge vandpistoler er en dårlig idé.

Distortion blev i weekenden advaret af politiet om, at rådet var problematisk. Men over for TV 2 Lorry fastholder Thomas Fleurquin, der er direktør for Distortion, at man ikke fjerner opfordringen.

»Mange foreninger har brugt metoden med stor effektivitet og til store glæde for beboerforeningens børn, som fik lov til at sprøjte på alle uvelkomne gæster, mens der holdtes grillfest i gården af foreningen,« siger Thomas Fleurquin til TV-stationen.

I kommunen har diskussionen om vandpistolerne også fået Venstres medlem af kultur- og fritidsudvalget i København Jens-Kristian Lütken på banen. Han mener, at rådet fra Distortion er både useriøst og uansvarligt.

»Det er at gøre grin med folk. Jeg havde en opfattelse af, at Distortion faktisk tog naboproblematikken alvorligt. Det vidner det ikke om, når man udstyrer folk med en vandpistol,« siger han til TV 2 Lorry.