Professor: Geertsens værdikanon er ønsketænkning

Kun få punkter i Martin Geertsens værdikanon er reelt danske, mener professor i europæisk idéhistorie. Den er mere liberalistisk end dansk.

Martin Geertsen, folketingsmedlem for Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti lyder bedømmelsen af Venstres Martin Geertsens forslag til en national værdikanon som »snæver nationalistisk tankegang« på den ene siden til »helt almindelige vestlige værdier« på den anden.

Når Uffe Østergaard, professor i historier med speciale i europæisk identitetshistorie, ser de otte grundværdier, som venstrepolitikeren vil have, at tilrejsende udlændinge skal bekende sig til lidt fra ovenfra, ryster de ikke hans sommerhusidyl.

»Det er svært at sige andet end: Det er glimrende værdier, men de er ikke en beskrivelse af virkeligheden. Det er et normativt sæt. Specielt danske er værdierne ikke. Og det er ikke de værdier, der karakteriserer den danske historie. Vi har bare været heldige at få dem realiseret. Vi er kommet langt med at realisere nogle almene normer, fordi vi er en lille stat, og fordi vi har været heldige.«

Uffe Østergaard mener, at værdikanon'en mere er et program for, hvordan Martin Geertsen synes, Danmark burde være, end en virkelighedsnær beskrivelse af, hvordan danskerne reelt er.

Går idéhistorikeren de otte punkter efter, kan han kun finde få begreber, der kan kaldes specielt karakteristisk for danskerne. Et af dem er "Arbejde". Også selvom 20 pct. af danskerne, eller ca. 800.000 fraregnet pensionister og studerende, ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er på overførselsindkomst.

»Det er vores lutheranske arv, hvor arbejdet var en enorm dyd. Vi dyrker arbejdet mere i Danmark end i de fleste andre lande. Det er det første, man spørger folk om: 'Hvad laver du?' Og hvis man er på overførselsindkomst, forsøger man at luske sig uden om. Statistikken viser, at vi har den højeste arbejdsfrekvens i verden i konkurrence med Sverige,« siger Uffe Østergaard.

På den anden side erkender Uffe Østergaard, at mange danskere er på overførselsindkomst.

»Man kan undre sig over, at det er sådan, men så behandler vi til gengæld dem på overførselsindkomst, som om de arbejdede.«

»Tillid« er en anden værdi, som Venstres integrationsordfører mener, tilrejsende udlændinge skal efterleve. Til det punkt siger Uffe Østergaard:

»Tillid er måske det, der mest karakteriserer danskerne. Alle undersøgelser viser, at Danmark er et af de mest tillidsfulde samfund i verden. Vi har stor tillid til myndighederne. Men den tillid bliver sat under pres, når det bliver sat ind i et større system som f.eks. et EU-medlemsskab. EU bygger på en stor grad af mistillid. Det er også derfor, der er så mange kontrolforanstaltninger.«

Blandt de punkter i en værdikanon, som ikke burde stå på listen er ifølge Uffe Østergaard »respekt«.

»Det er simpelthen ikke rigtigt,» siger Uffe Østergaard.

»Det er liberalisten i Martin Geertsen, der snakker der. Vi har jo indrettet os, hvor vi siger at rettighederne er universelle i velfærdsstaten. Men det er de jo ikke. De er netop nationale. Det er ikke rigtigt, når vi siger, at hvem som helst kan komme og bo her.«

Uffe Østergaard kalder den foreslåede værdikanon for ønsketænkning og »en mere liberalistisk kanon end en dansk kanon.«