Professor frygter, at ny coronavariant kan give en dårlig start på det nye år: »Det kan blive ekstremt farligt«

Den nye virusmutation B117, der menes at være langt mere smitsom end den oprindelige, kan sætte Danmark på spidsen i epidemien. Hvis virussen spreder sig hurtigere, kan det ende i en stejl smittekurve og overbelastede hospitaler, lyder det fra medlem af Statens Serum Instituts ekspertgruppe.

»Hvis vi kommer ind i et tilfælde, hvor antallet af smittede vokser hurtigt, så er vi tilbage til overbelastede hospitaler og de andre elementer, vi var urolige for i foråret,« lyder det fra Sune Lehmann, der er professor og sidder i Statens Serum Instituts ekspertgruppe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste uger er der i Danmark registreret et stigende antal tilfælde af den nye variant af coronavirus kaldet B117, der menes at være 50-70 procent mere smitsom end den oprindelige coronavirus.

Hvis den nye virusvariant viser sig at være mere smitsom, så kan det blive en stor udfordring for samfundet, lyder det fra Sune Lehmann, der er professor på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og som sidder med i Statens Serum Instituts ekspertgruppe.

»Det kan blive ekstremt farligt, hvis den er mere smitsom, og så er det en rigtig dårlig start på 2021. Evidensen for højere smitsomhed er vokset over de sidste uger, så vi skal holde meget øje med de her data, og det er en god idé at være forsigtige,« siger han.

Konsekvensen ved en hurtigere og mere smitsom virus er, at kontakttallet vil stige og epidemien vokse, og det kan i værste fald ende i overbelastede hospitaler og en smitte, der kommer ud af kontrol, lyder det fra Sune Lehmann, der dog understreger, at der endnu ikke er nok data til endeligt at fastslå, hvor smitsom mutationen rent faktisk er.

»Hvis den nye variant er mere smitsom, er dens fordoblingstid kortere. Det vil sige, at der går kortere tid, før antallet af smittede fordobles, selvom man opfører sig på samme måde. Og det betyder, at antallet af smittede kommer til at vokse hurtigere. Så selve sygdommen er ikke farligere, men antallet af smittede vokser hurtigere,« siger han og tilføjer:

»Hvis vi kommer ind i et tilfælde, hvor antallet af smittede vokser hurtigt, så er vi tilbage til overbelastede hospitaler og de ting, vi var urolige for i foråret. Så den kan blive farlig, hvis det ender med en overbelastning i systemet. Og det betyder selvfølgelig også, at betydeligt flere når at blive syge, inden vi kan nå at vaccinere,« siger han.

Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, har bekræftet, at den nye virusmutation allerede nu udgør en risiko.

»Vi kan fra Statens Serum Institut bekræfte, at B.1.1.7 udgør en betydelig udfordring for den kommende kontrol af covid-19-epidemien,« skriver Henrik Ullum i et opslag på Twitter.

Sune Lehmann, professor på Danmarks Tekniske Universitet

»At tallene stiger i både Danmark og England, gør, at man kan blive urolig.«


I en ny risikovurdering fra Statens Serum Institut  lyder det, at »konsekvenserne af smittespredning med en mere smitsom SARS-CoV-2-virusvariant er, at epidemikurven vil være stejlere og have et højere toppunkt i forhold til andre mindre smitsomme varianter, derudover vil en højere andel af befolkningen skulle være immune for at opnå flokimmunitet«.

Hold fast i sprit og afstand

Senest har Danmark konstateret 86 tilfælde i perioden fra 14. november til 26. december, hvilket svarer til, at varianten er fundet i 0,8 procent af de omkring 10.000 prøver, som er undersøgt for den nye virustype.

Andelen af påviste tilfælde steg efterhånden, og i den sidste uge af perioden blev den nye virusvariant fundet i 2,3 procent af de undersøgte prøver.

Statens Serum Institut anslår, at det reelle antal personer, der er smittet med varianten, kan være ni gange højere, og at knap 800 personer i Danmark derfor kan være smittede. Det skyldes, at det kun er 11 procent af de positive coronaprøver, der er blevet undersøgt for den nye virusvariant, og at der derfor kan være et mørketal.

»Når man kigger på tallene fra Danmark og England, så ser det ud, som om andelen af smittede med den nye virusvariant vokser meget hurtigt. Men de absolutte tal, vi har om smittede i Danmark, er stadig relativt små, hvilket giver stor usikkerhed. Men det, at tallene stiger i både Danmark og England, gør, at man kan blive urolig,« siger Sune Lehmann.

I risikovurderingen lyder det yderligere, at kun enkelte smittede med den nye variant har et epidemiologisk link til England. Det betyder, at de danske smittetilfælde ikke længere kan kobles til England, og at smitten dermed florerer på egen hånd i det danske samfund.

Sune Lehmann har svært ved at sige, hvorvidt det er grund til at indføre yderligere restriktioner, men understreger, at danskerne nu bør holde fast i de retningslinjer, vi har kendt siden foråret.

»Det, der virker mod den gamle virus, er også det, der virker mod den nye. Så sprit hænder, vask hænder, begræns antallet af folk, du ser. Alle de samme ting skal vi være endnu bedre til,« siger han.