Professor: Et tilbageskridt for vores viden om, hvordan hjernen virker

»Det betyder, at påstanden om, at overvægtige mennesker er afhængige af mad, skal revideres.« Sådan siger professor Albert Gjedde om de fejl, der er fundet i softwaresystemer, som hjerneforskere bruger til at analysere data.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er et tilbageskridt for forsøgene på, hvordan hjernen egentlig virker.«

Det siger professor Albert Gjedde fra Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet, efter der er fundet fejl i de softwaresystemer, som hjerneforskere bruger til at analysere data.

Der er tale om resultater, som er baseret på de såkaldte fMRI-scanninger, som de seneste årtier er brugt i over 40.000 studier. Det er dog kun 3.500 af dem, som der kan være fejl i.

»Studierne, der kan være berørt, handler om at kortlægge hjernens arbejde og forsøge at forstå, hvordan hjernen virker og arbejder,« siger Albert Gjedde.

»Vi kan sætte spørgsmålstegn ved forståelsen af overvægt«

fMRI-scanningen bruges til at måle, hvilke dele af hjernen, der er påvirkede af forskellige følelser og tanker.

Fejlene har altså ikke umiddelbart betydning for helt almindelige mennesker med neurologiske sygdomme.

»Men det betyder for eksempel, at påstanden om, at overvægtige mennesker er afhængige af mad, skal revideres. Det er nemlig baseret på, at man ser en aktivering i belønningscentret, når de ser billeder af mad. Så hele forståelsen af overvægt som et resultat af en afhængighed kan vi stille spørgsmålstegn ved. Og det har konsekvenser for måden at behandle overvægtige på,« siger Albert Gjedde.

»Vi kommer altså til at revidere vores viden om hjernens belønningscentre,« siger han.

Nye resultater

Ifølge Albert Gjedde fandt man også en programmeringsfejl i et af programmerne, som allerede er blevet rettet. Og så skal der kigges på resultaterne er de allerede færdige studier.

»Det er svært at vide, hvor slemt det er, fordi statistikken er blevet brugt forkert. Den har vist noget aktivitet, som ikke var der,« fortæller han.

»Men lige nu vil de metoder blive revideret, således de fungerer korrekt. Så kommer der nye resultater, som vi formentlig kan fæste mere lid til.«