Professor: Danske boligpriser vil falde op til 40 procent

Boligpriserne er overvurderede, og det er kun et spørgsmål om tid, inden det går ned ad bakke, mener økonomiprofessor.

Priserne på det danske boligmarked er stærkt overvurderede. En ny økonomisk model viser, at priserne ligger mellem 30 og 40 procent over det niveau, de burde befinde sig på. Og det er kun et spørgsmål om tid, inden priserne falder ned i deres naturlige leje, mener økonomiprofessor ved Københavns Universitet Jakob Brøchner Madsen.

- Lige nu får overudbuddet af boliger på markedet priserne til at falde langsomt, men hvis arbejdsløsheden eller renterne begynder at stige, så vil de styrtdykke. I bedste fald vil priserne have nået det naturlige leje i løbet af ti år, i værste fald i løbet af tre år, vurderer Jakob Brøchner Madsen.

Prisernes naturlige leje beregnes ifølge professoren på baggrund af blandt andet byggeomkostninger og jordpriser.

Økonomiprofessoren har forsket i boligprisernes udvikling på verdensplan - og han mener, at det altid er det samme, der sker: Efter en periode med kunstigt oppustede boligpriser, så indhenter realiteterne boligmarkedet og priserne falder.

- Det, der er strengt i den danske debat, er, at ministerier, nationalbanken og Økonomisk Råd ikke har erkendt, at der er et problem. Priserne på boligmarkedet vil falde ned på deres naturlige leje. Det viser økonomiske modeller og undersøgelser af huspriserne de seneste hundrede år. I Danmark er priserne på boligmarkedet overvurderet med mellem 30 og 40 procent i øjeblikket, siger han.

Priserne bliver pustet op af en række faktorer. Herhjemme har flere fået mulighed for at sidde i dyre huse gennem adgangen til afdragsfrie lån eller kortforrentede lån med billige ydelse. Regeringens skattestop presser også priserne op ved at mindske omkostningerne for boligejerne. Milliongevinsterne er også med til at skabe en "spekulativ bølge," som professoren udtrykker det.

/ritzau/