Professor anklaget for spionage i Danmark

Opdateret: En professor på Københavns Universitet er anholdt og tiltalt i en sag om russisk agentvirksomhed i Danmark, skriver Weekendavisen.

Den 49-årige professor nægter sig skyldig og understreger, at han kan stå inde for alle aspekter af sin kontakt med russerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

49-årige Timo Kivimäki, der har været professor på Københavns Universitet siden 1999, er tiltalt for at have hjulpet russiske spioner i Danmark. Det skriver Weekendavisen fredag.

Den finskfødte professor er i dybeste hemmelighed blevet anholdt for overtrædelse af den såkaldte »spionparagraf«. Den har fokus på personer, der, uden direkte at have afsløret statshemmeligheder, har hjulpet et fremmed lands efterretningsvæsen til at kunne operere i Danmark.

Efter flere års overvågning blev Kivimäki anholdt 8. september 2010 af Politiets Efterretningstjeneste (PET), og han risikerer nu op til seks års fængsel, skriver Weekendavisen.

Timo Kivimäki er anklaget for at have leveret sikkerhedspolitiske vurderinger og informationer, som har været interessante for den russiske efterretningstjeneste. Derudover skulle han have givet navne og informationer om personer i Danmark, som russerne kunne være interesserede i at rekruttere som agenter.

Men professoren nægter sig skyldig i alle anklager.

- Russerne, jeg mødtes med, var efter min opfattelse almindelige diplomater fra ambassaden, og jeg har derfor ikke hjulpet efterretningsagenter. Ingen af dem er efterfølgende blevet udvist af Danmark som persona non grata, og det var de vel blevet, hvis PET vidste, at de var spioner, siger Timo Kivimäki til Weekendavisen.

- Og selv hvis de var agenter, har jeg kun givet dem vurderinger, analyser og argumenter, som kunne stå i enhver videnskabelig artikel inden for mit område, som er freds- og konfliktforskning, fortsætter han.

Den 49-årige professor understreger, at han kan stå inde for alle aspekter af sin kontakt med russerne.

Det første retsmøde i sagen finder ifølge Weekendavisen sted 26. april klokken 16.30, og anklagemyndigheden vil have sagen kørt for dobbeltlukkede døre. Det vil betyde, at offentligheden bliver forment adgang.