Professor advarer mod moské

Professor Mehdi Mozzafari med iransk baggrund advarer Københavns Kommune mod at godkende moské med iransk finansiering.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns kommune burde have undersøgt, hvem der finansierer Imam Ali moskéen i Københavns nordvestkvarter. Det er utænkeligt, at selvstændige private fonde i Iran giver penge uafhængt af præstestyret og den genvalgte præsident Ahmadinejad.

Det siger professor Mehdi Mozzafari, fra Institut for Statskundskab ved Århus Universitet. Han har iransk baggrund.

- Det er meget problematisk, at Københavns Kommune har taget beslutning om moskéen uden videregående undersøgelse af, hvem der finansierer og kontrollerer aktiviteterne, siger han.

Præsident Ahmadinejad har iværksat et aktivt diplomati især i Europa og Afrika med støtte fra Irans reelle leder Ali Khamenei. Såvel i USA som Europa har det iranske styre infiltreret universiteter og kører døgnet rundt tv-stationen Press tv i London. Aktiviteterne styres i Iran af Khamenei og af en organisation kaldet "Lederens Hus", som kontrollerer utallige organisationer. Desuden professionaliseres den iranske efterretningstjeneste samt revolutionsgarden, der på persisk hedder Pasdaran. Der findes utallige fonde, som blandt andet ejer ejendomme på Fifth Avenue i New York, forklarer Mehdi Mozzafari.

- En del af Irans offensive diplomati er netop at åbne kulturcentre og moskéer. I Marokko blev de så aktive, at landet afbrød sine diplomatiske forbindelser med Iran, siger han.

Jordan har også forbudt iransk propaganda for shiamuslimer, ligesom Egypten har anholdt en gruppe iranske sympatisører, der støtter Hizbollah. Moskéen i København henvender sig til shiamuslimer, som er en lille minoritet i Danmark, hvor der er flest sunnimuslimer. Desuden er de fleste danske shiamuslimer iranske flygtninge fra præstestyret, som demonstrerede efter det iranske valg i København, Århus og Odense.

- De går ikke i moskéen. Den anden gruppe er libanesiske shiitter fra Hizbollah. Det er meget svært at tro, at iranske forretningsmænd bare giver penge for at få en moské i København. Moskéen er en triumf for Ahmadinejad. Det bliver et stort problem for Danmark og efterretningstjenesten, siger Mehdi Mozzafari.

/ritzau/