Professionel prinsesse med modertække

Søndag fylder Danmarks kronprinsesse 40 år. Og danskerne kan være stolte af Mary, der rummer mange forskellige kvaliteter, mener eksperter.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke nok med at hun er mor til fire små børn. Hun er også Danmarks kronprinsesse og kommende dronning. Et erhverv, der måske ville skræmme de fleste.

Men ikke fødselsdagsbarnet Mary, der på søndag fylder 40 år og har taget den svære opgave til sig på yderst professionel vis. Sådan lyder dommen i hvert fald fra Lars Hovbakke Sørensen, kongehusekspert og ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet.

- Den største overraskelse ved Mary har været, at hun fra starten har optrådt så professionelt som kronprinsesse, uden noget royal erfaring. Ligesom Margrethe har hun taget sin kongelige rolle meget alvorligt, siger han.

Danskerne hørte første gang om deres kommende kronprinsesse, da det kom frem i ugebladene for godt 11 år siden, at kronprins Frederik havde mødt en australsk kvinde, da han var i Sydney i forbindelse med OL i 2000. Kvinden viste sig at hedde Mary Donaldson, være den yngste af fire søskende, komme fra Tasmanien og have uddannet sig inden for jura og handel.

I 2002 flyttede hun til Danmark, og i oktober 2003 blev det officielt: Parret forlovede sig, og Mary Donaldson ville 14. maj 2004 blive Danmarks kronprinsesse.

Og netop det, at Mary har en almindelig, borgerlig baggrund, gør ellers, at hun kunne have haft svært ved rollen som kronprinsesse. Det mener Klaus Kjøller, lektor i kommunikation ved Københavns Universitet.

- Hun har opbygget et stærkt brand, netop ved ikke at lave nogle fejl. Der er slet ikke poppet nogle ting frem fra hendes fortid, der har ødelagt billedet af hende. Og det kan jo ellers være et stort problem, når en borgerlig bliver ophøjet til royal, da de kan have en fortid, der popper op, som vi for eksempel har set med den norske kronprinsesse, siger han.

Den norske kronprinsesse, Mette-Marit, var enlig mor og havde eftersigende færdes i narkokredse, da hun i 2000 blev introduceret som kommende norsk kronprinsesse. Det var dengang svært for mange nordmænd at kapere.

En anden markant ting ved kronprinsesse Mary er hendes store engagement i arbejdet som kongelig. Både Lars Hovbakke Sørensen og Klaus Kjøller roser således hendes fremtræden ved offentlige arrangementer.

- Hun møder altid velforberedt op til de arrangementer, hun deltager i. Hendes arbejdsopgaver spænder desuden bredt, da hun interesserer sig for sundhed, sygdomme, børns vilkår og mode, som alle er særlige emner, hun har opdyrket, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Og Klaus Kjøller er enig.

- Hun har en særlig form for nærvær ved arrangementerne, og hun virker til at være i sit es, når hun modtager buketter og lytter til folk. Hun er desuden god til at improvisere og kan for eksempel finde på at gå ud af den stramt, koregraferede rute for at hilse på et specielt engageret barn, hun ser i mængden, siger han.

En afvigelse fra den koreograferede rute sås senest, da Kronprinsparret var på officielt besøg i Australien. Her tog kronprinsessen fusen på en australsk journalist, der rapporterede fra et besøg i Sydney. Journalisten sagde således på direkte TV, at »det her er det tætteste, vi kommer på det kongelige par«. Det hørte Mary, der stoppede op, gik hen til journalisten, klappede hende på skulderen og sagde med et stort smil: »Nej, det er ikke det tætteste, I kommer.«

Kongehuset oplyser, at den kongelige fødselsdag ikke vil blive markeret i offentligheden. Kronprinsessens runde dag bliver desuden hurtigt afløst af en ny fødselsdag i den kongelige familie. Mandag fylder hendes svigerinde, prinsesse Marie, 36 år.