Problemet, som ministeriet har kendt i årevis: Samme person kunne bestille, godkende og modtage varer for over 16 millioner kroner

Allerede i 2014 kendte Forsvarsministeriet til, at én og samme person kunne bestille og modtage varer. Problemet blev fundet ved hvert andet undersøgte indkøb. Det viser ministeriets egen revisionsrapport, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Forsvarsministeriets departementschef, Thomas Ahrenkiel, har forklaret, at han ikke vidste besked om Rigsrevisionens alvorlige kritik om mulig svindel i Ejendomsstyrelsen før sent i forløbet, og han har beklaget, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) ikke blev orienteret. Ministeriet ønsker ikke at svare på, om Ahrenkiel, der tiltrådte som departementschef i 2016, har været bekendt med problemerne i årene 2016, 2017 og 2018. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som Berlingske fredag kunne fortælle, har Forsvarsministeriet i årevis internt kendt til problemer med indkøb og risiko for svindel.

Siden 2014 – fem år før Rigsrevisionen undersøgte indkøb i Ejendomsstyrelsen – har ministeriets departement haft kendskab til nøjagtig samme problem fra egne interne revisionsrapporter.

Det viser en rapport fra Forsvarsministeriets Interne Revision fra februar 2014, som Berlingske har fået aktindsigt i.

Dykker man ned i rapporten, viser tallene store problemer med at efterleve kravet om den såkaldte »funktionsadskillelse«, der kræver, at den samme person ikke bør stå for både at bestille en vare og efterfølgende selv godkende købet.

Ifølge en stikprøve bestående af 91 indkøb var 43 af dem gennemført med samme person som indkøber og varemodtager. Det svarer til 47 procent, altså næsten hver andet af de undersøgte indkøb, hvor der i udgangspunktet er mulighed for svindel.

Det er ikke småbeløb, der er brugt på indkøbene.

»Blandt betalinger med samme person som disponent, indkøber og varemodtager var der beløb op til kr. 16,9 millioner kroner,« fastslog Forsvarsministeriets Interne Revision på baggrund af stikprøven.

Rapporten slog også fast, at »indkøbene ikke i tilstrækkeligt omfang tjekkes via kompenserende kontroller.« Den kendsgerning fandt man i ministeriets revisionsenhed »ikke helt tilfredsstillende«.

Berlingske har fået indsigt i rapporten med navnet »FKO bilagsgennemgang februar 2014« Fold sammen
Læs mere

Til trods for at problemet blev dokumenteret i 2014, har Rigsrevisionen dokumenteret nøjagtig samme problem i dag inden for Forsvarsministeriets område.

I 13 ud af de 64 vedligeholdelsessager fra 2018, som Rigsrevisionen har gennemgået, er indkøbsordrerne udarbejdet af samme medarbejder, som har modtaget varen.

Det svarer til 20 procent af sagerne, hvor princippet med de fire øjne ikke er efterlevet. Samlet set viste der sig at være en eller flere fejl eller mangler i 54 ud af 64 projekter, dokumenterede Rigsrevisionen i dens beretning om Indkøb i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse tidligere på måneden.

Ved du noget om sagen, så kan du kontakte journalist Steffen McGhie på mail (stmc@berlingske.dk).