Privatskolefamilier stifter forening

De mange forældre til elever på fri- og privatskoler får nu en interesseorganisation, hvor de blandt andet kan henvende sig, hvis de oplever samarbejdsproblemer på deres barns skole. Det er der brug for, lyder det fra skoleorganisationer.

De mange forældre til elever på fri og privatskoler får nu en interesseorganisation, hvor de blandt andet kan henvende sig, hvis de oplever samarbejdsproblemer på deres barns skole. Det er der brug for, lyder det fra skoleorganisationer. (Foto: Nikolai Linares) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny forening har set dagens lys. Det er en forening, der vil arbejde for de mange privatskoleelevers rettigheder og trivsel. De 11 initiativtagere bag foreningen mener, at der mangler et forum, hvor forældre og børn kan henvende sig, hvis der opstår en konflikt på barnets fri- eller privatskole.

»Vi ønsker at støtte op om privatskoler, og vi vil gerne bidrage til, at dialogen mellem skoler og familier bliver bedre, så det ikke ender med en konflikt. Konsekvensen af en konflikt er altid, at barnet taber. Barnet bliver smidt ud af skolen, eller forældrene vælger selv at tage barnet ud og væk fra kammeraterne. Det er synd, og der går lang tid, før de børn, der har oplevet det, kommer sig mentalt,« siger Christiane Schaumburg, der på en stiftende generalforsamling forrige weekend blev udnævnt til den første formand for Foreningen for Forældre til Elever i Fri- og Privatskoler« (FFFP). Hun har selv barn på privatskole.

Nogle af foreningens stiftere har oplevet samarbejdsproblemer på deres børns privatskoler, mens de øvrige aldrig har oplevet konflikter med skolen.

»Vi ønsker at være et forum for folk, der vil være med til at sikre børns rettigheder. Det kan godt være, at det bedste engang imellem er, at et barn tages ud af skolen. Vi er ikke modstandere af, at privatskoler kan bortvise børn. Men de unge skal sendes videre i livet på en fair måde, og både forældre og børn skal høres og inddrages,« forklarer Christiane Schaumburg.

FFFP kritiserer blandt andet, at Friskoleloven ikke indeholder de samme bestemmelser til at sikre børn og forældre som Folkeskole- og Forvaltningsloven.

Forældre bøjer ikke længere nakken

Fri- og privatskoler har i årevis oplevet uafbrudt succes. Ifølge Social- og Indenrigsministeriets kommunale nøgletal er elevtallet steget fra 13,3 procent i 2005 til 17 procent i 2015. Skolerne placerer sig gerne i toppen af karakterranglister, til dels hjulpet på vej af deres mange ressourcestærke forældre. Senest har en analyse fra Epinion dog også vist, at socialt udsatte elever klarer sig bedre i privatskoler end i folkeskoler.

De senere år har sager om bortvisning af elever og klager fra forældre dog været sten i skoen. Som Berlingske skrev søndag har Folketingets Ombudsmand modtaget ni klagesager alene det seneste år. Forældrene bøjer ikke længere nakken og accepterer skolernes beslutninger uden kamp.

Men selv om enkelte af initiativtagerne har del i nogle af de verserende konflikter, pointerer Christiane Schaumburg, at de er store tilhængere af privatskoler.

»Vi er engagerede privatpersoner uden ansatte eller fagpersoner, men på sigt kan vi forhåbentlig give egentlig rådgivning og vejledning,« siger Christiane Schaumburg.

Der er brug for den ny forening, lyder budskabet fra Skole og Forældre, der via skolebestyrelserne organiserer forældre til børn i folkeskoler.

»Vi mærker et behov. Vi får jævnligt henvendelser i vores forældrerådgivning fra forældre til børn i friskoler og privatskoler, og der er flere, der spørger os, om de kan komme med i Skole og Forældre. Det giver god mening, at forældrene organiserer sig i en forening og får indflydelse. Foreningen udfylder et hul. Vi glæder os til at samarbejde med dem,« siger Mette With Hagensen fra Skole og Forældre.

Danske Skoleelever, der organiserer elever i både kommunale og private skoler, er også glad for den ny forening.

Forældre er blevet forbrugere

Historisk er privatskoler og friskoler blevet dannet af en gruppe forældre med samme værdigrundlag, der sluttede sig sammen i en forældrekreds bag en ny skole. Forældre og skole har så at sige været ét.

Men den traditionelle skoleverden er under forandring. Flere og flere børn søger mod private skoler, mens folkeskolerne bliver mere værdibaserede og kæmper indbyrdes om at tiltrække elever, så de undgår lukning. Skolehistoriker Keld Grinder Hansen ser den ny forældreforening som endnu et signal om, at det bliver stadig sværere at se forskel på folkeskoler og privatskoler.

»Den ny forening er et tegn på, at det værdimæssige bliver mindre væsentligt i fri- og privatskoler. Forældrene føler sig som forbrugere, der har brug for en interesseorganisation. Det er en ny og meget interessant udvikling, at forældrene ikke længere i samme grad opfatter sig som en del af en skolekreds med en fælles sag,« siger Keld Grinder Hansen.

Danmarks Privatskoleforening er en skoleforening og dermed en forening for bestyrelserne, der oftest består af forældre. Men foreningen rådgiver også skolernes ledelser. Foreningens formand, Karsten Suhr, udtaler, at han gerne vil samarbejde med den ny forældreforening.