Privathospitaler forventer patientboom

Det kan få stor betydning, at regeringen nu vil give grønt lys for, at patienter kan blive undersøgt på private sygehuse, vurderer privathospitalerne. I forvejen er deres patienttal stigende, og det samme er regionernes udgifter til privathospitalerne.

<raw><a href=' http://edit.bm.dbo.orkla.net/apps/pbcsi.dll/bilde?Avis=BM&Dato=20071204&Kategori=rael&Lopenr=712030034&Ref=AR&MaxW=2000&MaxH=2000&NoCache=1&webedit=1'target='_blank'>Se i stort format</a></raw> Fold sammen
Læs mere

Betydeligt flere danske patienter vil fremover vende ryggen til de offentlige sygehuse og søge over mod privathospitalerne.

Det er vurderingen hos de private hospitaler, efter at VK-regeringen har bebudet et nyt lovudspil, der giver patienter ret til undersøgelse i privat regi, hvis ventetiden på de offentlige sygehuse overstiger én måned.

Formanden for sammenslutningen af privathospitaler, Nis Alstrup, glæder sig således over initiativet, som han kalder en »rigtig god idé«.

»De mennesker, der venter, vil kunne komme hurtigere i behandling. Hvis man har en uklar diagnose og derfor ikke kan blive undersøgt, går man og venter, og det har omkostninger. Det her vil have den effekt, at folk kan vende hurtigere tilbage til deres arbejde,« siger han.

Det kommende lovforslag er en del af det nye regeringsgrundlag og kommer, efter at VK-regeringen i forvejen har givet danskerne øgede rettigheder til at blive behandlet på privathospital. Den 1. oktober blev behandlingsgarantien således sat ned fra to til én måned, og nu bliver altså også diagnostiske undersøgelser omfattet af ordningen, hvilket vil få langt større betydning for privathospitalerne, vurderes det.

»Jeg vil tro, at det vil have en betydelig større effekt. Jeg mener, at det er væsentligt flere patienter, vi taler om,« siger Nis Alstrup, der ikke ønsker at forudsige, hvor mange flere patienter han forventer vil søge over mod de private

»Men en større aktivitet vil selvfølgelig give os en større omsætning, og det vil være en økonomisk gevinst. Det er der vel ikke nogen hemmelighed i,« siger han og understreger, at der også vil være penge at spare for samfundet som helhed i form af færre udgifter til bl.a. sygedagpenge.

Farvel til patienter
Danske Regioner er i øjeblikket ved at regne på, hvor mange patienter man kan komme til at sige farvel til, og hvor store ekstra udgifter den nye ordning kan medføre for de offentlige sygehuse. I forvejen er patienttallet og regionernes udgifter til betaling for behandling på de private sygehuse steget kraftigt gennem de senere år.

»Det her vil givetvis få yderligere aktivitet til at rulle fra det offentlige sygehusvæsen til privathospitalerne. Det kan blive rigtigt mange patienter, der fremover vil blive undersøgt på de private sygehuse,« siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

Dyre løfter
Regionerne opgjorde tidligere på året, at det kommer til at koste én milliard kroner om året alene at indfri regeringens løfter om at nedbringe ventetiden på operationer fra to til én måned, og at halvdelen af pengene skulle sendes videre til betaling for patienter, som skal behandles på de private sygehuse.

Repræsentanter for de ansatte, bl.a. sygeplejerskerne, på de offentlige sygehuse har også været kritiske over for privathospitalerne og har givet udtryk, at de frygter, at det fører til en skævvridning i sundhedsvæsenet, der skader de mest syge patienter.

Manglen på personale vil således blive endnu mere udtalt på de offentlige sygehuse, når den private sundhedssektor kommer til at fylde mere, og personalet vil søge væk fra det offentlige på grund af urimelige arbejdsvilkår eller trækkes over i den private sektor, lyder ræsonnementet.