Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Trods intens politisk debat om overbetaling og et boom i antallet af private sundhedsforsikringer befinder de danske privathospitaler sig i en kamp for økonomisk overlevelse.
Årene 2009 og 2010 har været katastrofale for en lang række privathospitaler, og massive underskud truer nu med at udløse en konkursbølge.
Mange privathospitaler er allerede blevet lukket, mens branchen som helhed er gået fra et samlet overskud på 123 millioner kroner i 2008/2009 til et samlet underskud på 38 millioner kroner i 2009/2010, viser en omfattende brancheanalyse foretaget af Berlingske.
Det er især den massive nedsættelse af de offentlige takster til privathospitalerne i 2009, der har medført økonomisk kaos på de private hospitalsgange.
»Taksterne blev sat ned med 17 procent, hvilket virkelig gjorde ondt. Siden er priserne sænket yderligere fire procent, og man må nu stille sig selv spørgsmålet, om staten og regionerne virkelig ønsker et privat alternativ. Smertegrænsen er nået. Kommer taksterne yderligere ned, bliver det meget svært at fastholde det alternativ,« siger Martin Koch Pedersen, direktør i Brancheorganisationen for Privathospitaler.
Ud over de lave takster har underbydning fra trængte privathospitaler været medvirkende til at skabe en økonomisk uholdbar situation, lyder vurderingen. Sundhedsøkonomer peger dog også på, at der ser ud til at have været et meget højt omkostningsniveau på de private hospitaler – blandt andet meget høje lønninger.
»Men der er ingen tvivl om, at de er blevet hårdt ramt, og at politikerne skal passe på ikke at udsulte dem, hvis man ønsker en privat sektor,« siger sundhedsøkonom Jes Søgaard fra Dansk Sundhedsinstitut.
Sundhedsminister Bertel Haarder (V) frygter, at regionerne har presset taksterne så meget, at de reelt er ved at udrydde det private alternativ:
»Med de her tal må vi i hvert fald kunne sætte det endelige punktum for enhver snak om overbetaling. I dag udgør den private sektor cirka tre procent af sygehusbehandlinger i Danmark. Det tal skal ikke meget længere ned. Hård konkurrence er godt, men regionerne skal ikke presse priserne så meget, at de reelt spærrer for den private adgang.«
I Danske Regioner afviser formand for sundhedsudvalget Ulla Astman (S) at ændre på taksterne, hvilket ville indebære, at man skulle skære i udgifterne til de offentlige sygehuse:
»De private må sætte tæring efter næring som alle andre,« siger hun.