Privathospital står klar med vidt åbne arme – men trods 13 års ventetid i det offentlige, må det ikke hjælpe til

Sundhedsstyrelsen anerkender problemet og vil nu gå i gang med at forberede en ansøgningsrunde, hvor privathospitaler kan blive godkendt til at foretage højt specialiserede operationer.

»Man kan blive efterladt med en følelse af, at det ikke handler om patienterne,« siger kirurg og medindehaver af Kæbekirurgisk Klinik i København,  Søren Krarup, til TV 2. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Patienter, der venter rekordlænge på operationer i hospitalsvæsenet, er et efterhånden meget velbeskrevet problem.

Men på trods af de lange ventetider i det offentlige har Sundhedsstyrelsen siden 2016 undladt at åbne for, at privathospitaler kan blive godkendt til at foretage en række højt specialiserede operationer på vegne af det offentlige sundhedsvæsen. Det skriver TV 2.

Ifølge vejledningen til lovgivningen på området skal Sundhedsstyrelsen »som udgangspunkt« ellers åbne for ordinære ansøgningsrunder hvert tredje år.

Seks år er alt for sjældent – og det går udover patienterne, lyder det fra flere eksperter.

TV 2 har talt med 37-årige Kristoffer Holmberg, der lider af såkaldt vækstbetinget kæbeanomali. I juli 2022 blev han indkaldt til forundersøgelse i august 2035 – 13 år ude i fremtiden.

På sidelinjen står Kæbekirurgisk Klinik i København med vidt åbne arme, klar til at hjælpe. Men da den private klinik i 2019 søgte om lov til at behandle patienter med kæbeanomalier, afviste Sundhedsstyrelsen.

»Det er åbenbart ikke tungtvejende nok, at ventelisterne er så lange. Jeg oplever det her som et meget tungt system, og det føles nogle gange som at slå i en dyne. Man kan blive efterladt med en følelse af, at det ikke handler om patienterne,« siger kirurg og medindehaver Søren Krarup til TV 2.

Sundhedsstyrelsen selv anerkender kapacitetsproblemerne og de lange ventelister, men fortæller, at man fortsat er ved at afdække problemets omfang og mulige løsninger.

Styrelsen anerkender også, at man burde have åbnet en ansøgningsrunde. Ifølge enhedschef Agnethe Vale Nielsen var styrelsen da også i gang med netop dette, da coronapandemien ramte i 2020. Man vil nu gå i gang med at forberede en ny ansøgningsrunde.