Private vil huse asylansøgere

Borgere tilbyder at huse nogle af de 700 asylansøgere fra asylcenteret i Auderød, der lukker i næste uge.

Asylcenteret i Auderød med cirka 700 beboerne lukker i næste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ægteparret Malin Westerlund og Nicolai Kjølsen er så trætte af, at asylcenteret i Auderød lukker, at de er villige til tilbyde flygtninge ophold i deres eget hjem i Hundested.

Halsnæs Kommune har netop besluttet sig for at sige nej til Udlændingestyrelsens ønske om at få lov at bruge centeret endnu et halvt år. Derfor lukker det som planlagt ved udgangen af denne måned.

Dermed står Dansk Røde Kors og Udlændingestyrelsen over for at skulle genhuse asylcenterets cirka 700 beboere.

Det skal ske, samtidig med at rekordmange flygtninge i øjeblikket vej til Danmark, og at mange kommuner som tidligere omtalt i Berlingske har svært ved at finde de fornødne boliger til at huse flygtningene.

Alene i august ankom 2.287 registrerede asylansøgere til Danmark. Langt de fleste af dem fra Syrien.

Malin Westerlund forestiller sig ikke, at asylansøgerne fra Auderød skal bo permanent rundt omkring i Halsnæs Kommune, når centeret lukker.

»Men jeg kan ikke bare sidde og sige, at det er en forkert beslutning at lukke centeret og så ikke gøre noget, når jeg har et rum i mit hus, hvor jeg godt kunne have en boende,« siger hun.

Hun kalder kommunens beslutning om at ikke at forlænge styrelsen lejemål af asylcenteret for »meget pinlig«.

»Verden ændrer sig jo,« siger hun og henviser til det aktuelle boom i antallet af asylsøgere fra ikke mindst Syrien.

Malin Westerlund har endnu ikke gjort sig overvejelser om, hvilke asylsøgere der i givet fald skulle kunne genhuses hjemme hos private borgere.

»Det er en opgave for Røde Kors. Jeg ved heller ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre,« siger hun.

Fredag oprettede hun en Facebook-gruppe kaldet »Gæstfrie Halsnæs«, hvor hun har fået mange sympatitilkendegivelser, ligesom også andre tilbyder at hjælpe til med genhusningen af de 700 lokale asylansøgere.

Asylchef i Røde Kors, Anne la Cour, kalder tilbuddet fra ægteparret i Hundested for »et rigtig positivt modsvar til den beslutning, der er truffet«.

»Det er dejligt, private gør sig sådanne tanker,« siger hun.

Ifølge oplysninger på Udlændingestyrelsens hjemmeside kan asylansøgere, hvis en række vilkår er opfyldt, søge om at bo privat.

Styrelsen oplyser dog også, at det i tilfældet med Auderød-lejren, som den også bliver kaldt, i givet fald kan dreje sig om ganske få flygtninge, da den er et såkaldt udrejsecenter for afviste asylansøgere.