Private skoler har kun råd til 10 dages lockout

Formanden for lærerne på de frie skoler og efterskoler appellerer til sine medlemmer om at stå fast, selv om det kan koste dyrt økonomisk. Det er den vigtigste kamp i 30 år, siger Uffe Rostrup, der sætter sin lid til hjælp fra andre fagforbund.

Lærerne på private skoler har ikke lige så mange penge til lockout, som lærerne på folkeskolerne har. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen

10 dage. Så langt rækker kassen til de lærere på friskoler, privatskoler og efterskoler, som kan blive ramt af lockout lige efter påske.
  
For de ansatte på de private skoler er en lockout dermed en langt større økonomisk risiko, end det er for folkeskolelærerene, der har meldt ud, at de har råd til 50 dages konflikt.

»Vi er en fusioneret forening, som ikke har så mange penge selv. Vi har til cirka ti dage. Men der er nogle andre, der har interesser i, at vi ikke lægger os ned. Derfor kan det godt være, at vi forlænger det lidt,« siger Uffe Rostrup, der er formand for Frie Skolers Lærerforening.

- Det er vel som lån. De forærer jer næppe pengene? 

»Sikkert ikke. Det er ikke noget, vi har forhandlet på plads på nuværende tidspunkt,« siger Uffe Rostrup. 

Han nævner Gymnasieskolernes Lærerforening og Danmarks Lærerforening som nogle af de fagforbund, der kan have interesse i økonomisk støtte til lærerne ved efterskoler og private skoler.

I dag klokken 10 mødte forretningsudvalget i Centralorganisationernes Fællesudvalg CFU i Forligsinstitutionen til forhandlinger for lærerne på det statslige område. Omtrent samtidig indledte Frie Skolers Lærerforening sit repræsentantskabsmøde, hvor udsigten til lockout og slunkne kasser blandt andet skal drøftes.

Uffe Rostrup mener dog ikke, at hans medlemmer skal lade sig skræmme af de dårlige økonomiske udsigter under en eventuel lockout.

»Vi prøver at sige til vores medlemmer, at det er rigtig vigtigt. Det er den vigtigste arbejdskonflikt, vi har været ude i i de seneste 30-35 år. Der er heldigvis andre, der har interesse i, at vi ikke knækker sammen på det her. Det skal vi nok finde en løsning på, hvis det kommer dertil,« siger Uffe Rostrup. 

I 2006 blev Frie Skolers Lærerforening dannet ved en fusion af Efterskolernes Lærerforening og Frie Grundskolers Lærerforening. Efterskolelærernes forening havde ikke en strejkefond med ved fusionen.

Siden 2006 er foreningens medlemstal endvidere vokset kraftigt bl.a. på grund af de mange nye friskoler, der er dannet som følge af lukkede folkeskoler. Det betyder, at Frie Skolers Lærerforening har mange medlemmer, der kun har betalt til konfliktfond i få år.