Private skal stå for offentlige hospitaler

PensionDanmark klar til at skyde penge i projekt, der skal finansiere, bygge og drive offentlige psykiatrihospitaler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang vil private få ansvaret for at opbygge og drive offentlige hospitaler i stor skala herhjemme. Det er Region Syddanmark, som går i gang med at gennemføre de første, store OPP-projekter (offentligt-privat partnerskab, red.) på sundhedsområdet.

Et privat konsortium skal finansiere og bygge to psykiatrihospitaler mod til gengæld at få en leje- og driftsaftale med regionen om at stå for blandt andet at vedligeholde bygningerne, gøre rent og servere maden i en 25-30-årig periode. Det er stadig offentligt ansatte læger og plejepersonale, der skal behandle patienterne.

I første omgang har regionen søgt Sundhedsministeriet om tilladelse til et psykiatrihospital til godt 400 millioner kroner i Vejle. Senere er det idéen at opføre og drive et tilsvarende hospital i Odense ud fra samme model.

»De næste mange år vil vi ikke have penge til at finansiere projektet på traditionel vis. Med et OPP-projekt får vi mulighed for at få et nyt sygehus i Vejle i løbet af tre eller fire år. Dermed vil patienterne få bedre fysiske rammer, som vil åbne mulighed for et hårdt tiltrængt løft i kvaliteten af behandlingen inden for psykiatrien,« siger formand for regionsrådet Carl Holst (V).

OPP-modellen bruges i stor målestok i blandt andet Tyskland og Sverige, hvor der er et betydeligt privat engagement i det nye Karolinska-sygehus i Stockholm. Og ifølge direktør i Dansk Sundhedsinstitut Jes Søgaard er erfaringerne hér gode og økonomien fornuftig.

»Man ville næppe have gjort brug af modellen i så vidt omfang, hvis dette ikke var tilfældet. Det bliver godt at få afprøvet den herhjemme,« siger Jes Søgaard.

Andre regioner er ligeledes på vej med OPP-projekter - blandt andet i forbindelse med etablering af p-huse ved hospitaler.

PensionDanmark erklærer sig allerede nu parat til at investere i projektet i Region Syddanmark. Også i Folketinget er der umiddelbart bred opbakning til at gå den vej.

»Det virker som en god idé, når regeringen nu ikke ønsker at sætte penge nok af til at bygge nyt, særligt inden for psykiatrien. Men man skal huske at passe på med at binde kommende regionsråd i en meget lang årrække i dyre aftaler, som kan være svære at komme ud af,« siger sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S).