Private skal drive lægehuse

Regeringen åbner for, at private aktører kan være med til at dække lægemangel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Syge danskere kan fremover blive undersøgt af læger fra privathospitaler, når de har brug for hjælp i lægehuse eller hos vagtlægen.

Med lovindgrebet i lægekonflikten åbner regeringen nu for, at private aktører kan komme til at drive lægehuse.

Dermed gives der også lovmæssigt grønt lys for en udvikling, der allerede så småt er i gang i blandt andet Region Sjælland, hvor man har indgået en aftale med et privat konsortium bestående af to privathospitaler samt Falck om at være med til at udvikle regionens sundhedsvæsen, herunder eventuelt at drive lægehuse.

»Det udvider viften af muligheder for at handle for regionerne, når de har mangel på læger. Forhåbentlig kan nye aktører også være med til at udfordre og skabe noget fornyelse i systemet,« siger regionernes chefforhandler, Jens Stenbæk (V), som også er næstformand for regionsrådet i Region Sjælland.

Hér er de private aktører blandt andet blevet bragt på bane, fordi man i perioder har haft problemer med at skaffe læger til flere af de offentlige sygehuse, og fordi det aktuelt kniber med at få praktiserende læger til at slå sig ned og overtage ledige praksisser især i den sydlige del af regionen.

I den situation har regionen valgt selv at drive egne regionsklinikker i f.eks. Nykøbing Falster.

Det har også vist sig at være svært at få læger til at slå sig ned i andre egne af landet, for eksempel Nordjylland, og også i andre regioner taler politikere om at inddrage private aktører i større udstrækning.

I Region Hovedstaden har Venstres spidskandidat Martin Geertsen ligeledes bebudet, at han vil gå efter at få private aktører til at drive dele af de offentlige hospitaler.

Svensk model

De praktiserende lægers organisation, PLO, har hidtil udtrykt skepsis over for at lade private aktører drive lægehuse.

Argumentet har været, at private aktører kan have en interesse i kun at være et sted i en kortere periode, og det kan føre til manglende lægedækning i udkantsområderne.

Udover at skaffe den fornødne kapacitet er tankegangen også, at der kan være et betydeligt potentiale i eksport af velfærds- og sundhedsløsninger. I Sverige er der opstået flere kæmpevirksomheder i kølvandet på, at der er åbnet for private for at drive de såkaldte vårdcentraler (sundhedsklinikker)og hele sygehuse.

»Ønsket var at tilføre noget dynamik til de lidt halvsøvnige offentlige vårdklinikker, og de første år leverede de private aktører en kraftig aktivitetstsstigning på ca. 15 procent, hvorefter det fladede noget ud,« siger professor i sundhedsøkonomi på Aalborg Universitet Jes Søgaard.