Private eftersøgere beklager fejl ved ligfund i Aarhus Havn

Foreningen Missing People Denmark kan ikke garantere, at der ikke igen sker det, der skete ved et ligfund i Aarhus Havn lørdag, hvor de pårørende blev underrettet, inden politiet gik ind i sagen.

Da liget af en 42-årig far lørdag blev fundet i Aarhus Havn, blev de pårørende underrettet, før politiet gik ind i sagen. Det beklager den frivillige organisation Missing People Denmark, der fandt liget.

»Det, der slap ud i lørdags, skete i en god mening. Hvis jeg spørger de pårørende i dag, så er de stadig meget taknemmelige for den hjælp, vi har ydet. Al anden efterforskning var afsluttet, så vi var de eneste, der fortsat ledte efter ham,« siger René Nielsen, der er stifter af og bestyrelsesformand for Missing People Denmark.

En fjern slægtning deltog i eftersøgningen, og det var ham, der valgte at bringe nyheden om ligfundet videre til familien til den 42-årige mand, der har været forsvundet siden en julefrokost i november.

Men den slags skal man lade politiet om at fortælle videre til pårørende, lyder det fra Vagn Martinussen, der er pressekoordinator ved Østjyllands Politi.

»Jeg tror, man får en mindre dårlig oplevelse, hvis man får det at vide af politiet frem for, at man tilfældigvis ser det på fjernsynet eksempelvis. Det er ikke en ordentlig måde at blive underrettet på som pårørende,« siger han.

Missing People Denmark har udført flere eftersøgninger i hele landet, og normalt laver politiet en aftale med lederen af den private eftersøgning, fortæller Vagn Martinussen:

»Vi aftaler, at hvis de finder noget, så kontakter de straks politiet, så vi kan komme derud og foretage de ting, der nu skal foretages på et gerningssted og få underrettet de pårørende, når vi er klar over, hvad vi har med at gøre,« siger han.

Hos Missing People Denmark er René Nielsen enig i, at det er bedst at lade trænede, professionelle betjente underrette de pårørende. Og selvom han ikke kan garantere, at hans forening i fremtidig laver den samme fejl, mener han stadig, at deres arbejde kan retfærdiggøres.

»Vi skal helt sikkert kigge på vores procedurer, for der slap noget ud i lørdags, og det var en fejl og skal ikke kunne ske. Jeg skal ikke kunne sige, at det ikke kommer til at ske igen, men det er vigtigt, at vi har nogle helt klare procedurer, som de frivillige kender,« siger han.

Østjyllands Politi oplyser mandag formiddag, at pårørende har bekræftet, at liget er den 42-årige savnede far. Der foretages mandag ligsyn og obduktion for at slå dødsårsagen fast. Resultatet forventes onsdag.