Privat helikopter-eftersøgning kostede Flyvevåbnet 60.000 kr.

Flyvevåbnets eftersøgning af en dement blev iværksat på opfordring fra et familiemedlem og stik imod politiets vurdering. Til en hamper timepris.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Flyvevåbnet erkender, at baggrunden for den helikoptereftersøgning, hvor Flyvertaktisk Kommando i går omgik politiets beslutning om at eftersøge en bortkommen dement, var en anelse utraditionel.

Aktionen blev iværksat på trods af politiets vurdering - og regningen lyder på små 60.000 kroner.

Flyvevåbnet besluttede egenhændigt at begynde en helikoptereftersøgning på opfordring af en kollega, som var bekymret for sit demente familiemedlems forsvinden og politiets vurdering af anmeldelsen.

Politiet, som normalt tager stilling til omfanget af eftersøgninger, fastholder, at helikopterstøtten ikke var nødvendig. Alligevel blev helikopteren sendt i luften og reglerne brudt.

- Det er en undtagelse fra den normale procedure, men vi vurderede situationen, tog en beslutning og blev enige om at tage en snak med politiet om det bagefter, siger Thorbjørn Forsbejrg fra Flyvertaktisk Kommandos pressevagt. Han siger, at der tilsyneladende var en forskel mellem den anmeldelse, som var indgået til Københavns Politi og den, der blev ringet ind til Flyvevåbnet.

Københavns Politi bekræfter, at det er et udsædvanligt hændelsesforløb. De har umiddelbart ikke oplevet lignende procedure.

Helikopteren blev sendt op over området omkring Valby og Damhussøen i København i går eftermiddags for at søge efter en alzheimerpatientet, som altså har kontakter i Flyvevåbnet. Patienten havde været forsvundet fra et plejehjem siden klokken fem om morgenen.

Flyvevåbnet oplyser, at henvendelsen fra kollegaen fik stabschefen til at vurdere den dementes situation, efter Københavns Politi havde igangsat deres eftersøgning:

- Ud fra de oplysninger vi fik, lød det som om, at personen var i livsfare. Vedkommende havde på det tidspunkt (cirka kl. 16 red.) været væk siden klokken fem om morgenen, patienten havde brug for medicin og er dårligt gående. Samtidig forstod vi, at vedkommende var i nærheden af Damhussøen, så stabschefen vurderede, det var rimeligt at sende en helikopter.

Den pårørende til den demente, som opfordrede til at begynde eftersøgningen, har ikke en chefstilling.

Vurderingen af den overhængende fare for den demente bliver ikke genkendt hos Københavns Politi:

- Vi bruger normalt kun helikopterstøtte, hvis situationen er meget alvorlig. Hvis det er meget koldt, den bortkommende er gået uden tøj, eller hvis den demente ikke ved, hvem han er. Det var ifølge plejehjemmet, som meldte personen savnet, slet ikke tilfældet her. Derfor vurderede vi, at der ingen grund var til at tilkalde Flyvevåbnet, siger Lars Christian Borg fra Københavns Politi.

Eftersøgning kostede 60.000

Efter lobbyarbejdet i Flyvevåbnet blev en redningshelikopter af typen EH101 sendt fra redningsberedskabet Search and Rescue i Roskilde og var i luften i cirka en time. Det betyder ifølge Thorbjørn Forsbejrg en udgift på små 60.000 kroner, som forvarsbudgettet tager sig af.

Selvom proceduren var utraditionel, står Flyvertaktisk Kommando inde for undtagelsen.

- Vi vil hellere flyve en gang for meget end en gang for lidt. Det drejer sig om menneskeliv, og det skal ikke gøres op i penge, siger Thorbjørn Forsbjerg.

Patienten blev fundet i god behold senere på aftenen af Københavns Politi. Uden Flyvevåbnets hjælp.