Privat fond vil lokke forskere

Den hovedrige Lundbeckfond vil bruge en kvart mia. kroner på at hjælpe danske forskere til at blive i Danmark og forske. Tålmodigheden med politikerne er sluppet op.

Politikerne og universiteterne har sagt igen og igen, at danske forskere skal hentes hjem efter en tur i udlandet. Men der sker ganske enkelt for lidt. Derfor griber en af landets største pengetanke, Lundbeckfonden, nu dybt i egen lomme for at vende strømmen, så de bedste danske hjerner forsker til gavn for Danmark.

En kvart milliarder kroner vil den hovedrige fond bag medicinalselskabet Lundbeck i stort omfang dedikere til hente danske forskere hjem samt til de danske forskere i udlandet, der skal opbygge deres egne forskningsgrupper herhjemme.

»Det er helt afgørende for Danmarks konkurrenceevne og udvikling, at vi er på forkant med at trække de nyeste forskningsresultater hjem. Det er derfor vigtigt, at de danske forskere kommer til udlandet. Her kan de få inspiration, og de lærer at arbejde i udenlandske laboratorier. Det er selvfølgelig rart, hvis de kommer hjem igen. Hele den vekselvirkning er meget afgørende,« siger Steen Hemmingsen, som understreger, at der nu skal turbo på udviklingen.

I eksempelvis USA er store private donationer til forskere og uddannelsessteder langt fra et særsyn, påpeger forskningschef Charlotte Rønhof fra Dansk Industri, og erhvervsfonde som Lundbeckfonden kommer til at spille en vigtig rolle i forhold til den danske forsknings fremtid.

»Lige nu handler det i høj grad om at tiltrække den rigtige arbejdskraft til Danmark. Derfor kan det være en god idé med en slags »kom-hjem« superprofessorater, men vi har først og fremmest brug for bedre rammer - større frihed for universiteterne og en lavere skat,« siger hun.

Hos Socialdemokraterne erkender forskningsordfører Rasmus Prehn, at Danmark er alt for dårlige til at hive både danske og udenlandske forskere til de danske universiteter.

»

Venstres forskningsordfører Torsten Schack Pedersen mener omvendt ikke, at politikerne har sovet i timen, selv om det private erhvervsliv føler sig nødsaget til at påvirke strømmen af forskere til Danmark.