Prisvinderen bed sig fast i Danske Bank

40 år onsdag. Familiemenneske, guitarist, stjernejournalist. Michael Lund er alsidig som få.

Michael Lund da han for anden gang modtog Cavlingprisen for afdækningen af Hvidvasksagen i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Michael Lund er et menneske, du gerne vil være på hold med.

En journalist, som skaber en sund og sjov redaktion. Som hjælper og griner og pludselig ligger på gulvet for at tage flere armbøjninger end kollegaen. Som imiterer kilder og kendte, så man ikke kan høre forskel. Som begejstret viser billeder af det hus, familien har bygget. Som stadig lever i drømmen om, at han kunne være blevet feteret guitarist. Sympatisk, empatisk, sjov.

Michael Lund – 40 år 9. oktober –  er også ham, du som magthaver nødigt vil have i haserne.

Han kan på kort tid gennemlyse tunge rapporter, dechifrere omfattende Excel-ark og afkode komplekse transaktioner – og han finder, hvad han leder efter.

Instrumenter og musik fyldte i barndomshjemmet i Karlslunde. Lund gik på Solrød Gymnasium – hans band blev faktisk nummer 2 i DM i gymnasierock – og er uddannet fra Roskilde Universitet. Undersøgende journalistik har været hans kendetegn på Nyhedsavisen, Politiken og DR.

I 2015 kom han til Berlingske og viste med det samme, at hans styrke på én gang er alsidigheden og evnen til at dykke dybt ned i sager. Michael Lund har afdækket problemer med Skats inddrivelse, misbrug af skattemidler bag Royal Arena og et bosteds svigt af udsatte unge.

Ydmyg og nysgerrig

Tiden på Berlingske har ført til en række anerkendelser for indsatsen. I 2016 fik han Danmarks mest prestigefyldte journalistpris, Cavlingprisen, for at afsløre vildledende beregninger bag regeringens landbrugspakke. Afdækningen medførte en række forbedringer for miljøet, mens den ansvarlige minister blev tvunget fra sin post.

I 2018 hædrede Cavlingpris-komiteen ham igen – sammen med kollegerne fra Berlingske, Eva Jung og Simon Bendtsen. Aldrig er den eftertragtede statuette genvundet så hurtigt. Denne gang for afsløringerne af hvidvask i Danske Bank. Konsekvenserne af denne sag er formentlig de mest vidtrækkende, et dansk medie nogensinde har udløst.

Forløbet har Michael Lund og hans to kolleger bag hvidvaskdækningen netop nedfældet i den anmelderroste bog »Beskidte milliarder«.

Det mest imponerende er, at han er forblevet ydmyg. Samme nærvær, samme nysgerrighed – over for kolleger og historier.

Og selv om Michael Lund er blandt de skarpeste journalister herhjemme, vellidt blandt kolleger og fortsat har et nært forhold til sine venner fra gymnasietiden, er han først og fremmest familiemenneske. Mand og far. Gift med Maria, far til tre børn. Det er dem, han haster hjem til. Det er dem, han især er på hold med. larp