Prishøst til 'Mænd der hader kvinder'

Niels Arden Oplevs "Mænd der hader kvinder" vandt i weekenden en amerikansk pris - og er nu også nomineret til tre BAFTA-priser – den britiske pendant til en Oscar.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både amerikanerne og briterne er vilde med den danske instruktør Niels Arden Oplevs filmatisering af Stieg Larssons succesroman, ”Mænd der hader kvinder” fra 2009.

Filmen er netop blevet nomineret til tre BAFTA-priser af British Academy of Film, der uddeles i Covent Garden i London den 13. februar.

”Mænd der hader kvinder” er nomineret til prisen for Bedste udenlandske film, Bedste manuskript efter litterært forlæg (Rasmus Heisterberg og Nikolaj Arcel) og Bedste kvindelige hovedrolle (Noomi Rapace).

Vildt stolte

De to manuskriptforfattere Nikolaj Arcel og Rasmus Heisterberg er meget beærede – og overraskede over nomineringen som bedste manuskript.

De to har skrevet flere manuskripter sammen, senest til Nikolaj Arcels anmelderroste film, ”Sandheden om mænd”.

”Det er meget sjældent, at en dansk film bliver nomineret i manuskript-kategorien, og vi er da vildt stolte af det. Og så er det også ret vildt. For en uge siden fik vi at vide, at vi stod på en liste over eventuelle nomineringer – og så blev vi nomineret,” siger filminstruktør og manuskriptforfatter, Nikolaj Arcel, mens Rasmus Heisterberg siger ”ja” i baggrunden.

Prisregn

Det kan således ende op med at blive en sand prisregn til ”Mænd der hader kvinder”, som i weekenden modtog en fornem Critics' Choice Movie Award, der uddeles af Broadcast Film Critics' Association i Los Angeles.

Filmen er produceret af danske Søren Stærmose for det svenske produktionsselskab Yellow Bird, men bag den står et hold af dansk films kreative kræfter. Foruden instruktøren er det navne som klipper Anne Østerud, fotograf Eric Kress og komponist Jacob Groth, der kan tage en del af æren for filmen.

"Mænd der hader kvinder" er ved at blive filmatiseret i et remake i Hollywood med David Fincher i instruktørstolen, der forventes at have amerikansk premiere den 21. december 2011.