Prisen på adoption stiger

Der er langt færre børn til adoption end der er forældre, der hjertens gerne vil have dem. Det får priserne til at stige.

Priserne på adoption er på himmelflugt. Antallet af børn styrtdykker og priserne stiger - også for adoptanter i Danmark.

- Det handler om, at der er flere godkendte forældre, end der er børn klar til at blive adopteret, siger Marianne Wung-Sung fra adoptionsbureauet Dan Adopt til Radioavisen.

Fra første juli ændrede bureauet gebyrerne, så en lang række adoptionslande nu er blevet meget dyrere. For eksempel koster det nu 134.000 kroner mod før 93.000 kroner at adoptere et barn fra Korea.

- Vi har måttet erkende, at med de få børn, vi efterhånden kan skaffe, så kan vores formidling ikke køre rundt, medmindre vi tager nogle højere gebyrer, forklarer hun.

Presset på adoptionssystemet over hele verden skyldes blandt andet, at et land som USA ikke er forpligtet til at overholde de samme regler som Danmark, når det gælder adoption.

Og i mange tilfælde har folk med dollars sprunget ventelisterne over, fortæller næstformanden i Adoption og Samfund, Paul Jeppesen.

- Det har vi blandt andet set med filmstjerner og popstjerner, som har kunnet adoptere et barn på ganske få dage ved at rejse til et andet land og lægge en stor pose penge, siger han til Radioavisen.

Adoption og Samfund har skrevet til Familie- og Forbrugerminister Carina Christensen(K) og bedt hende overveje at åbne for adoption fra flere lande. Blandt andet er mange børn klar til adoption i Uganda og Kenya.