Prinsessens dåbskjole fundet i dronning Ingrids gemmer

Til stor overraskelse har man til prinsessen fundet en gammel dåbskjole, som stammer fra dronning Ingrid.

Kronprinsesse Mary med prinsessen og kronprins Frederik med prinsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som en overraskelse har dronning Margrethe fundet en gammel dåbskjole frem fra dronning Ingrids efterladte sager til den lille prinsesse.

Den lille prins, som blev født en halv time før sin tvillingesøster, bærer ved dåben den traditionstunge dåbskjole, som samtlige af hans forfædre har båret før ham siden Christian X’s dåb i 1870.

Forud for de kongelige tvillingers barnedåb var der været spekuleret i, hvem der skulle designe en ekstra kjole – tvillingerne kunne jo ikke deles om Christian X’s.

Men den kjole og hue, som Prinsessen bærer, har altså tilhørt afdøde dronning Ingrid, kronprins Frederiks mormor.

- Det kombinerer det danmarkshistoriske, den betydning kongehuset har i samfundet, samtidig med de nære personlige relationer, der har været mellem dronning Ingrid og kronprins Frederik, siger historiker Lars Hovbakke Sørensen fra Aarhus Universitet.

Dronning fandt kjolen

Kongehuset ved ikke, hvor kjolen kommer fra, men man gætter på, at dronning Ingrid har fået dåbskjolen i gave i anledningen af prinsesse Margrethes fødsel. En tekstilkonservator fra Rosenborg Slot har dateret kjolen til 1940 på baggrund af kjolens tekstiler, kniplinger og fine syninger.

Det er Dronningen selv, der har fundet kjolen frem.

- Det er ikke ligegyldigt, hvad det er for et signal, man sender ud til omverden med de ting, man foretager sig, derfor har Dronningen også mere ret til at blande sig, forklarer historikeren.

En helt ny, gammel kjole

Kjolen har aldrig været båret før, idet prinsesse Margrethe i sin tid blev døbt i samme dåbskjole, som den lille tvillingeprins bærer i dag. Derfor er det første gang, offentligheden ser kjolen, som altså er godt 50 år gammel.

Dåbskjolen er syet er hvid bomuldsbatist med kniplinger, som er indsat i vandrette rækker af mellemværk i hele kjolens forstykke. Kniplingerne er adskilt af dele af kjolens stof, som er syet med tætte smalle læg, som man kalder bieser.

Dronning Margrethe har sat yderligere et personligt præg på kjolen. Kronprinsparret har nemlig lavet nogle ændringer på dåbskjolen, så nogle gamle kniplinger fra Dronningens personlige samling er blevet syet på kjolens nye underkjole og på yderstoffet af kjolens underdel.

Huen, som prinsesse Josephine havde på i kirken, hørte ikke sammen med dåbskjolen. Den er lavet af et meget tyndt og næsten gennemsigtigt stof, som man kalder nældedug, fordi det oprindeligt er lavet af brændenælder.