Prinsessenavn overrasker - som sædvanligt

Det er efterhånden ingen overraskelse, at kongelige børn får uventede navne, lyder det fra eksperter, efter Danmark har fået en prinsesse Athena. Hun deler navn med blot 63 danskere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Athena Marguerite Françoise Marie.

Prins Joachim og prinsesse Maries fire måneder gamle datter fik ved sin dåb søndag disse navne, og selv om Athena er en overraskelse, er det alligevel forventeligt, at medlemmer af kongehuset vælger et overraskende navn. Det siger flere eksperter.

- Jeg tænker, at det overrasker, men det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at de danske prinse- og prinsessenavne overrasker. Prins Christian havde vi nok set komme, men jeg synes, de andre prinser og prinsesser har fået nogle lidt atypiske navne, og det er også tilfældet her, siger historiker og redaktør af Billed-Bladets kongelige brevkasse, Jon Bloch Skipper.

Også pensioneret navneforsker Eva Meldgaard er efterhånden vant til, at det ikke er til at forudsige, hvad de kongelige forældre finder på, når det gælder navne til deres børn.

- Sådan har det været, lige siden dronning Margrethe blev født. De eneste, man har kunnet gætte sig til, var kronprins Frederik, som jo altså skulle hedde Frederik, og prins Christian, som skulle hedde Christian. Ellers har det ikke været sjovt at være navneforsker, kan jeg godt sige dig, siger hun.

Kun 63 danskere bærer ifølge Danmarks Statistik navnet Athena. Navnet var mest populært i 2007, hvor syv piger blev døbt Athena. Det stammer fra græsk mytologi, hvor Athene var visdommens gudinde. Hun var desuden skytsgudinde for byen Athen og datter af Zeus.

Ifølge Eva Meldgaard er navnet så gammelt, at man ikke ved, hvad det betyder.

- Med de kongelige par er den ene jo ofte udlænding, og så kan der dukke nogle navne op, som en dansker måske ikke ville vælge, og som aldrig har været brugt i kongehuset, siger hun.

Prinsessens andre tre navne var dog mere eller mindre ventede, lyder det fra både navneforskeren og historikeren. Her er prinsessen opkaldt efter henholdsvis dronning Margrethe, sin mormor og sin mor, prinsesse Marie.

- Marguerite har en helt åbenlys årsag og historik, det er jo farmoren, og de andre navne er jo dels efter mormoren, Françoise, og så Marie, som er morens navn, men også prinsgemalens, så de ligger mere til højrebenet, siger Jon Bloch Skipper.

Prinsgemalen, som vi kender som prins Henrik, er således født Henri Marie Jean André.

Også prinsessens storebror, Henrik, er opkaldt efter sin far, Joachim, så det er ingen overraskelse, at prinsessen også får sin mors navn, siger Eva Meldgaard.

Om navnet Athena nu vil danne mode blandt danske piger, er anderledes svært at spå om, lyder det.

- Det eneste kongelige navn, der nogensinde har dannet mode i Danmark, er Ingrid, som blev utroligt populært i Sønderjylland i 1930-50. Det var fordi, dronning Ingrid gjorde meget for sønderjyderne og boede på Gråsten Slot, siger Eva Meldgaard.

- Så er der sådan nogle navne som Isabella, det var jo populært allerede, da prinsessen blev døbt. Så er det meget svært at sige, om det er prinsessens skyld, eller fordi navnet i sig selv er populært, hvis de bliver ved med at være populære.