Prinsessen og de to korrespondenter

Årets Hæderspris fra Den Berlingske Fond går til Kronprinsesse Mary, mens Journalistprisen deles af Berlingskes og DRs korrespondenter i Rusland.

»Mobning handler ikke om onde børn, men om onde mønstre, og derfor skal mobning bekæmpes ved at arbejde med kulturen og styrkelse af fællesskabet,« sagde Kronprinsesse Mary efter at have modtaget årets hæderspris fra Den Berlingske Fond. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Normalt er det de kongelige, der uddeler priser, men i går var det Kronprinsesse Marys tur til at modtage.

Det skete, da Den Berlingske Fond udelte den årlige Hæderspris og fondens journalistpris 2017 i Berlingskes tætpakkede konferencesal.

»Ved sin person og sit engagement tjener Kronprinsessen som forbillede ikke alene for andre rollemodeller, men for alle med et engagement i det samfund, vi lever i,« understregede Mads Bryde Andersen, bestyrelsesformand i Den Berlingske Fond, da han overrakte Hædersprisen.

I sin tale lagde Mads Bryde Andersen vægt på Kronprinsessens enestående blik for og engagement i socialt udsatte og udfordrede grupper.

»Kære Kronprinsesse Mary. Den Berlingske fond retter en stor og varm tak til Dem for dette store og uegennyttige bidrag til samfundet og navnligt til dets svageste,« sagde Mads Bryde Andersen og opregnede de talrige hverv inden for social- og sundhedsområdet, som Kronprinsessen har påtaget sig – herunder i Børnehjælpsdagen, Mødrehjælpen, Landsforeningen SIND og Landsorganisationen af Kvindekrisecentre.

 

Den Berlingske Fonds Hæderspris er blevet uddelt siden 1975 og går til en person, der har ydet noget usædvanligt til gavn og glæde for det danske samfund.

I 2016 var det komponisten Bent Fabricius-Bjerre, der modtog hædersbevisningen, der i årenes løb også er tildelt politikere, direktører, professorer og chefredaktører.

Forståelse og fællesskab

Med Hædersprisen følger 100.000 kroner, som Kronprinsessen allerede i sin takketale donerede til Alliancen mod mobning, der er et samarbejde mellem Red Barnet, Børns Vilkår og Mary Fonden, som Kronprinsessen stiftede tilbage i 2007 med det formål at bekæmpe social isolation.

»Mobning handler ikke om onde børn, men om onde mønstre, og derfor skal mobning bekæmpes ved at arbejde med kulturen og styrkelse af fællesskabet – både i klassen, på skolen og i omgivelserne. Godt nytår – og må det nye år stå i forståelsens og fællesskabets tegn. Endnu en gang tak for den fornemme pris,« sagde Kronprinsesse Mary i sin tale, hvor hun også advarede mod at tro på »nemme løsninger« på sociale udfordringer og problemstillinger.

»Det har altid været tydeligt for mig, at hvis vi skal lykkes med at skabe positiv og vedvarende forandring for udsatte og sårbare grupper, så kræver det en dyb forståelse og indsigt i problemstillingen. For eksempel udsprang Råd til Livet-projektet af en forståelse af, at økonomi ofte bliver brugt som et magtmiddel for at fastholde kvinder i et voldeligt forhold. Nødvendigheden af en grundlæggende forståelse lyder måske som en selvfølge, men det er ofte, at vi sætter i værk uden at have det fulde billede for øje.

Tirsdag d. 10.01.2016 uddeles Berlingskes ærespris og journalistpris til hhv. Kronprinsesse Mary og journalisterne Simon Kruse, Berlingskes korrespondent i Moskva, og Matilde Kimer, DRs korrespondent i Rusland og Ukraine. (Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere

Der ligger ofte mere og andet til grund for en problemstilling, end man umiddelbart tror – bindende sociale normer, myter, manglende viden og en dyb tro på at sikre sin datters fremtid er noget af det, der for eksempel ligger til grund for den skadelige praksis med omskæring af piger,« fastslog Kronprinsesse Mary, mens Chris Minh Doky Trio og Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums Børnekor lagde an til en af prisoverrækkelsens musikalske indslag: uropførelsen af en særlig komposition, »Mine kære«, med et tema om arbejdet for de svage og udsatte.

Så var det tid til uddelingen af den årlige journalistpris, som Den Berlingske Fond siden 1989 har givet til en journalist eller journalister, der har udrettet noget ekstraordinært gennem journalistikken.

Og det har Berlingskes egen Rusland-korrespondent, Simon Kruse, og DRs ditto, Matilde Kimer, der siden 2009 har dækket Rusland og de tidligere sovjetstater, fastslog Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, da han afslørede, at de netop er de to, der i år skal hædres med journalistprisen – en skulptur, Avislæseren, af Astrid Søe, og en check på 100.000 kr.

Modsvar til propaganda

Ifølge Tom Jensen er både Simon Kruse og Matilde Kimer mestre i det, der er »selve journalistikkens væsen«: at bruge øjne og ører.

»Det gjaldt, da journalistikken var længe undervejs; som da Berlingske rapporterede om den amerikanske uafhængighedserklæring nogle måneder efter dens underskrivelse i 1776. Men det gælder også nu, hvor alle informationer kan udbredes globalt på et nanosekund digitalt. Det er journalisternes øjne og ører, der gør deres fortællinger vedkommende for seere, lyttere eller læsere. Det er journalisternes øjne og ører, som betyder, at journalistikken skildrer virkeligheden, som den faktisk ser ud. Og ikke virkeligheden, som nogen har en teori om, at den nok er – eller burde være,« sagde Tom Jensen.

Den 36-årige Mathilde Kimer, der ikke mindst modtager prisen for sine nærværende reportager fra det borgerkrigshærgede Ukraine, er uddannet journalist fra Syddansk Universitet i 2007. Men inden da studerede hun russisk i Sankt Petersborg og herhjemme.

Hun udgav sidste år den anmelderroste bog »Krigen indeni«, hvor Matilde Kimer beretter om, hvordan konflikten i Ukraine ikke kun er flyttet ind i de lokale, men også ind i hende selv.

»Jeg hører prisen som et tilsagn om, at I har hørt og set de mennesker, som vi har hørt og set, og jeg er fantastisk stolt og glad over, at vores historier er nået ud og har rørt jer. Tak,« sagde Matilde Kimer, mens Simon Kruse, der har rapporteret for Berlingske i et årti, i sin takketale kom ind på den informationskrig, der mere og mere kendetegner forholdet mellem Rusland og Vesten.

»Informationskrig er jo antitesen til journalistisk. Det er propaganda, og jeg håber, at det, vi gør, kan modvirke den tendens,« sagde Berlingskes korrespondent.

Matilde Kimer og Simon Kruse har udrettet noget ekstra­ordinært, fastslog Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen (t.h.). Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere