Prinsessen der gik sine egne veje

Hun kom fra anonymitet til et liv som formfuldendt prinsesse, da hun i 1995 blev gift ind i kongefamilien. Men grevinde Alexandra er opdraget til at være mere tro mod sig selv end til omverdenens forventninger. Nu skal hun skilles for anden gang.

Efter otte års ægteskab har grevinde Alexandra besluttet at søge skilsmisse fra Martin Jørgensen, som hun blev gift med i 2007. Grevinden bliver boende i huset på Østerbro, som hun fik i forbindelse med skilsmissen fra prins Joachim i 2005. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man lever sit liv i offentlighedens søgelys, er det nemmest at gå den lige vej. Så er der ingen, der bliver sure eller skuffede. Så er der ingen kritik eller ubehagelig nyfigenhed at bøvle med i private kriser.

Men grevinde Alexandra, 51, er ikke just gået den lige eller nemme vej, siden hun trådte ind i den danske offentlighed for 20 år siden.

Historien om grevinden er velkendt og næsten eventyrlig, hvis man ser bort fra den lige lovlig moderne slutning:

Hun gik – iført klassisk spadseredragt med blomsterbroche, lidt fruet, bobbet hår og rolig veltalenhed – lige ind i danskernes hjerter en forårsdag i 1995, da prins Joachim præsenterede hende som sin kommende hustru. Endelig havde partyprinsen fundet kærligheden. Endog en moden, succesfuld og veluddannet en af slagsen, som snart talte formfuldendt dansk og beherskede sin royale rolle til perfektion. Parret fik to sønner, og alt var godt. Lige indtil ægteskabet endte, hvor fire ud af ti ægteskaber i Danmark ender: I separation og skilsmisse.

Skilsmissen fra prins Joachim fik selv den normalt knap så kulørte presse til at rydde forsiden. For var selveste monarkiet nu i fare, når noget så profant som skilsmisse, delebørn og potentielle papforældre kilede sig ind i den royale sfære?

Som bekendt gik det hele. Kongehuset består. Og tilsyneladende har de sammenbragte familier på kryds og tværs kunnet finde ud af at samarbejde:

»Jeg synes virkelig, at prins Joachim og jeg har et super forhold. Jeg har altid set sådan på det, at hvis vi ikke kunne have et godt ægteskab, så har vi det næstbedste. Et godt forhold og en supergod skilsmisse! Da vi skulle igennem krisen, da håbede jeg, at vi kunne komme ud på den anden side og måske være rollemodeller for, hvordan man kan tackle det, som jo er noget af det tungeste i ens liv,« sagde grevinde Alexandra i 2013 til Billed-Bladet.

Prins Joachim er gift igen og har fået yderligere to børn, mens Alexandra – nu med titel af grevinde af Frederiksborg og med bopæl i en stor villa på det yderste Østerbro – i 2007 giftede sig med fotografen Martin Jørgensen.

Ham skal hun nu skilles fra efter otte års ægteskab. Og det er grevindens beslutning, forklarer hun i den anledning i et interview med Ritzau:

»Når man kan se, at der ikke er en fælles fremtid, og at der er nogle grundværdier, vi alle sammen har i et ægteskab, der bliver for forskellige, så er man nødt til at tage det op til revision,« siger grevinde Alexandra i interviewet, hvor hun også meddeler, at hun – heller ikke denne gang – har nogen planer har om at flytte fra Danmark, hvor hendes to børn fra ægteskabet med prins Joachim – prins Nikolai og prins Felix – stadig går i skole.

»Vær tro mod jer selv«

Da grevinde Alexandra i 2014 blev 50 år, fortalte hun i et interview med Berlingske, at hun stadig er præget af de råd, hun fik som halvvoksen teenager af sine forældre:

»Nyd livet. Gør det, I føler, I vil gøre i livet. Vær tro mod jer selv,« lød rådene fra forældrene til de tre søstre.

»Jeg er den, jeg er i dag, fordi jeg har fulgt de råd. Jeg synes ikke, jeg har prøvet at være en anden,« sagde hun i interviewet.

Det er blevet skrevet til hudløshed, at Alexandra – »fulgte sit hjerte«, da hun frasagde sig det royale liv og ægteskabet med prins Joachim. Nu følger hun så med egne ord sine egne værdier for at være tro mod sig selv.

Jobmæssigt har det været sværere for den ekskongelige grevinde Alexandra at finde tilbage til det erhvervsliv, som hun havde en strålende karriere indenfor, før hun blev gift i Danmark. Hun arbejdede således både som børsmægler og som vicedirektør i et fondsfirma i Hong Kong inden ankomsten til Danmark.

I 2009, da hurlumhejet fra skilsmisse og nyt giftermål havde lagt sig, gav grevinde Alexandra et interview til Berlingske Nyhedsmagasin. Heri udtrykte hun »stor interesse for erhvervslivet«, og kaldte drømmejobbet »noget med at sætte velgørende foreninger og organisationer sammen med erhvervslivet«. Hun besidder i 2015 imidlertid kun en enkelt bestyrelsespost i Ferring, og i de senere år er der blevet længere mellem grevindens protektioner.

Samtidig opstår der jævnligt – også i forlængelse af den nye skilsmisse – diskussion om hvorvidt den forhenværende prinsesse fortsat skal modtage apanage på p.t. 2,3 mio. kr. årligt. I sommeren 2014 svarede 65 pct. af danskerne ifølge en Gallup-måling for BT, at det var på tide at lempe grevinden af apanagelisten. Det er imidlertid Dronningens beslutning, som de politiske partier over en bred kam har valgt ikke at blande sig i. Og grevinde Alexandra har med egne ord et rigtig godt forhold til den kongelige familie:

»Jeg holder stadig utrolig meget af min ekssvigerfamilie, som bød mig velkommen til landet, og jeg har den dag i dag et godt forhold til dem alle,« sagde hun i juni 2014 til Se og Hør.