Prinsen er ellers holdt op med at ryge

Prins Henrik har tidligere haft voldsom bronkitis, som den der sender ham hjem fra Sydkorea i utide.

Regentparret dropper den uofficielle del af Sydkorea-turen og Dronningen har selv måttet gennemføre den officielle del pga. Prinsens sygdom. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prins Henrik rejser onsdag hjem fra Sydkorea, hvor han på grund af bronkitis, der har sat sig på stemmen, har måttet aflyse al deltagelse i Regentparrets offcielle besøg, der slutter onsdag. Dronningen følger efter torsdag og forkorter dermed den uofficelle del af turen med en dag.

Den 73-årige prinsgemal måtte melde afbud allerede til den officielle og meget pompøse modtagelse i hovedstaden Seoul mandag og kunne heller ikke ledsage Dronningen på det uofficelle besøg i en keramikerlandsby om søndagen.

Dronningens læge, Niels Dyre Skovgaard, der som altid er med på officielle rejser, ordinerede antibiotika og indlagde senere prins Henrik på militærhospitalet i Seoul, hvorfra Prinsen blev udskrevet i mandags lokal tid. Han var da i bedring, men fik besked på at holde sig i ro på hotellet til den fremskyndede hjemrejse onsdag.

Prins Henrik, der med stor beklagelse bl.a. måtte aflyse et besøg på et børnehjem for forældreløse og handikappede børn, fik for nogle år siden en voldsom bronkitis, der medførte, at han holdt op med at ryge og ikke er begyndt igen siden. I januar i år blev han igen ramt af sygdommen.

Akut bronkitis, der næst efter forkølelse er den mest almindelige luftvejsinfektion, skyldes som regel at en virus, der normalt kun giver forkølelse, spreder sig ned i bronkierne, det vil sige luftvejene.

Den kan også opstå på grund af en bakterie, samtidig med eller efter en virusinfektion. Symptomerne er ifølge sundhed.dk en hoste, der enten er tør eller ledsaget af slim fra lungerne og de store luftveje er irriterede. Vejrtrækningen kan blive besværet og betændelsen kan give feber med dertil hørende træthed og utilpashed.

Infektionen bliver i bronkierne og spredes ikke med blodet rundt i kroppen som ved influenza elelr lungebetændelse, og den går som regel over af sig selv efter fire-fem dage, men hosten kan godt fortsætte i flere uger. Akut bronkitis kan smitte, men som regel ikke nær så meget som en almindelig forkølelse.