Prins Joachim: Vi har en forpligtelse til at hjælpe

I 25 år har prins Joachim været protektor for den humanitære organisation Care Danmark og har netop været på en rejse til Laos. Han har mødt de fattigste og mest pressede mennesker i verden.

Prins Joachim er her på besøg i landsbyen Seenlath under sin rejse i Laos med Care Danmark. Foto: Steen Brogaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

VIENTIANE, LAOS: Det er hjerteblod for prins Joachim. Ingen tvivl om det. Efter 25 år som protektor for den humanitære organisation Care Danmark er han klar til at tage 25 år mere. »Det håber jeg, hvis Care da vil have mig,« skynder han sig at tilføje.

Prinsen har afsat et kvarters tid til Berlingske for at tale om sine »første« 25 år i Care. Efter en officiel delegationsrejse med Prinsen i front og nogle begivenhedsrige dage i den bjergrige og svært fremkommelige Phongsali-provins er vi tilbage i Vientiane, hovedstaden i Laos. En lummer og meget lun sen mandag eftermiddag.

Det er tid til at gøre status efter mødet med bjergstammefolk, som hører til de fattigste mennesker i verden, og mødet med et liv og et samfund som leder tankerne hen på Danmark, som det så ud for et par hundrede år siden. Beskedne træhuse, lerstampede gulve, det åbne ildsted og høns og hunde som fylder stierne i landsbyerne.

Det bliver til en samtale på næsten halvanden time. Om Laos, om Care, om natur, om miljø og bæredygtighed, om kvinders rettigheder i de fattigste lande, om storpolitik og global økonomi, om USA og Kina og deres indbyrdes forhold, om glæder og frustrationer med Care-arbejdet og ikke mindst om forpligtelsen til at gøre noget.

»Vi skal ikke ændre på lokalbefolkningernes kultur, religion og tradition, slet ikke, men vi har en forpligtelse til at hjælpe med råd og vejledning, så hverdagen bliver mere sikker og fremtiden lidt lysere,« lyder det fra en engageret prins Joachim.

»Vi i Care vil ikke være de frelste, men vi vil være nummer et på troværdighed og kvaliteten i de partnerskaber, vi kan skabe i disse fattige samfund.«

»Kan vi være med til at bringe armodet ned og livsmodet op, jamen så har vi hjulpet ufattelig meget. I Care har vi princippet om hjælp til selvhjælp. Ved at være forebyggende i vores arbejde kan vi få meget mere ud af vores kroner. Når man lykkes med det forebyggende arbejde og løfter de mest udsatte mennesker ud af den yderste fattigdom, så er besparelsen i gennemsnit én til 25. Det vil sige, at i stedet for at bruge 25 kroner i decideret nødhjælp, når krisen og nøden er allerværst, så kan vi i Care ved at bruge én krone i det forebyggende arbejde nå samme resultat. Det er tankevækkende, det er opmuntrende, og det er det, vi tror på.«

Fremskridtene fastholdes

Prins Joachim er på sin tiende rejse som protektor for Care Danmark. Det har bragt ham til de yderste og mest fattige områder i verden i Asien, Afrika og Sydamerika. 11 lande har han besøgt, hvor Care Danmark arbejder eller har arbejdet. Typisk er Care inde i meget konkrete projekter i mikrosamfundene af seks-syv års varighed med lokale Care-folk som rådgivere og med fokus på at skabe levedygtige og langtidsholdbare projekter.

Det betyder, at der er en hverdag i disse fattige samfund, før Care kommer ind og en hverdag igen, når Care er draget videre til næste projekt. Faren er, at den forbedring, der er sket under Cares arbejde, igen forsvinder, når Care forsvinder.

»Ja, det er selvfølgelig en ting, som vi er meget opmærksomme på. Men vi kan lykkeligvis konstatere, at fremskridtene er der, og at disse fremskridt også er blevet fastholdt af den lokale befolkning, som ikke er faldet tilbage på det tidligere, dårligere leveniveau, når Care ikke længere er til stede. Det er opmuntrende.«

Prins Joachim lægger dog ikke skjul på, at der selvsagt også indimellem er frustrationer at spore.

»Den enkeltstående største frustration er nok, at man fra lokalbefolkningens side efterspørger en langt bedre infrastruktur. Her er ønskelisten lang, men en ønskeliste som de enkelte lande og deres regeringer langtfra kan opfylde. Der er dog også succeshistorier, blandt andet fra Ghana, som for nogle år siden kom op på en mobildækning, der næsten dækker landet 100 procent,« siger Prinsen.

Når man som Care Danmark arbejder i de absolut fattigste lande i verden, bliver man også hele tiden konfronteret med et af de største problemer i disse områder, nemlig en omfattende, ødelæggende korruption. Holdningen hos Care til korruption og det lidt blødere »facilitation payments« er klokkeklar.

»På det område har vi en helt klar nultolerancepolitik,« understreger Prinsen. En politik, der ikke kan gradbøjes, uanset hvor spegede de lokalpolitiske forhold måtte være.

Prins Joachim er ikke et øjeblik i tvivl om, hvad der for hans vedkommende har været Laos-turens højdepunkt.

»Det var uden sammenligning det døgn vi havde hos Khmou-stammefolket langt oppe i bjergene. En lille landsby uden gæstgiveri, hvor vi derfor måtte overnatte i private hjem. Det var en speciel og helt særlig oplevelse. Et opmuntrede møde med et meget venligt og imødekommende folk, som gerne vil fremskridtene.«