Prins Henrik støtter danske studerende i Paris

Prinsgemalen fik i dag overrakt Den Berlingske Fonds Hæderspris. Prisen på 100.000 kroner donerer han til Det danske Hus i Paris, som huser danske studerende.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prins Henrik har ved et arrangement i Det Berlingske Hus i København netop modtaget årets Berlingske Fonds Hæderspris.

Han valgte at give prisen på 100.000 kroner videre til Det danske Hus (La Fondation Danoise) i Cité Internationale Universitaire de Paris, som huser danske studerende. Prins Henrik har i sin ungdom selv studeret på det internationale universitet.

- Huset giver de danske studerende en unik mulighed for at møde den franske kultur. Ved at give dette beløb til studenterhuset, håber jeg at kunne sikre, at danske studerende får bedre vilkår, så deres ophold både vil gavne dem personligt og de kulturelle forbindelser mellem Danmark og Frankrig, sagde Prinsgemalen under ceremonien i mediehuset i Pilestræde.

Hans Kongelige Højhed Prins Henrik er valgt som årets prismodtager for sin betydning for Kongehusets succes hos danskerne »i en historisk omskiftelig periode«, som det hedder det i begrundelsen.

Bestyrelsesformand for Den Berlingske Fond, Lisbeth Knudsen, der også er chefredaktør på Berlingske, opsummerede i sin tale, hvordan Berlingske hidtil er udkommet under ti regenter. I 1700-tallet foregik det på regentens nåde. I dag er forholdet mellem kongehus og offentlighed mere moderne:

- Det 40 års regentjubilæum, som vi fejrer i disse dage, er ikke alene Hendes Majestæt Dronningens regentjubilæum. Det er også et jubilæum for det enestående partnerskab, som regentparret udgør, når de sammen og hver for sig repræsenterer Danmark både herhjemme og i omverdenen, sagde Lisbeth Knudsen, der også understregede prinsens betydning for danske virksomheder og foreninger og hans personlige kunstneriske udfoldelser, eksempelvis inden for digte.

Efter overrækkelsen af hædersprisen holdt prins Henrik en takketale.

- Jeg ser det som en stor belønning fra pressens side for min indsats for Danmark, at jeg i dag modtager prisen, der uddeles til personer, der har ydet noget særligt for landet. Jeg er glad og stolt af at Den Berlingske Fond har valgt mig til at stå på den fornemme liste af danskere, der har modtaget hædersprisen.

- Fra første dag, jeg kom til Danmark, har jeg forsøgt at forsvare Danmarks image og plads i verden. Min opdragelse har lært mig betydningen af ordene pligt og rettighed. Mine studier og min opdragelse har haft som mål at tjene mit land, blive en dedikeret diplomat under trikoloren. Flaget blev skiftet ud til et rødt-hvidt flag, som hedder Dannebrog. Men min vilje til at tjene mit land under det nye flag er lige så stor, sagde prins Henrik.

Den Berlingske Fonds Pris har været uddelt siden 1975. Blandt de tidligere modtagere er forhenværende EU-kommissær Henning Christophersen, direktør Mads Øvlisen, forhenværende balletchef Frank Andersen, forfatteren Benny Andersen og i 1999, Berlingskes jubilæumsår, modtog Kronprins Frederiks Fond en ekstraordinær stor donation på 500.000 kroner.