Prins Henrik er død: »Det er en ægtemand, en far og en bedstefar, nogen har mistet«

Kongehuset erklærer hofsorg den næste måned, mens Danmark flager på halvt til 20. februar. Det sker for at markere Prins Henriks død, der allerede nu er genstand for kondolencer og mindeord.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Han havde tit en lun bemærkning, når han mødte folk. Han har været én, vi holdt af.«

Ejeren af bagerforretningen på gågaden i Fredensborg, Anne Larsen, har kun godt at sige om prins Henrik, der tirsdag aften sov ind på Fredensborg Slot i en alder af 83 år.

Nyheden om Prinsens død spreder sig i Fredensborg, i takt med at byen vågner, og ifølge Anne Larsen »er det altid trist, når nogen går bort, uanset om det er en kongelig eller en almindelig borger«.

Mette Frederiksen

»»Tak til prins Henrik for poesien, kunsten og den store indsats for Danmark igennem en menneskealder«.«


Over for Berlingskes udsendte beretter hun, hvordan han »kommer til at mangle i bybilledet«.

»Det er en ægtemand, en far og en bedstefar, nogen har mistet,« siger hun.

Det var efter længere tid præget af skrantende helbred, sygdom og en demensdiagnose, at prins Henrik i aftes sov stille ind på Fredensborg Slot omgivet af Dronningen og sine to sønner.

Anne Larsen, indehaver af bageren på gågaden i Fredensborg, der har leveret brød til kongefamilien i flere år. Også i dag, morgenen efter prins Henriks død. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Prinsen havde i længere tid været indlagt på Rigshospitalet, da han tirsdag efter eget ønske blev overført til Fredensborg for at tilbringe sin sidste tid i trygge og vante rammer omgivet af sine nære.

Prinsen døde klokken 23.18 tirdag aften, fremgår det af oplysninger fra Kongehuset.

Kongehuset har erklæret såkaldt hofsorg fra i dag til og med 14. marts.

»I sørgeperioden deltager Hendes Majestæt Dronningen og den kongelige familie samt hoffet ikke i selskabelige eller underholdende arrangementer. Under hofsorgen bæres der mørkt tøj ved offentlig fremtræden. Personale i uniform vil bære sørgebind på venstre overarm,« skriver Kongehuset i en pressemeddelelse.

Heraf fremgår også, at »hofsorg er betegnelse for en kortere eller længere sørgeperiode ved hoffet i forbindelse med et dødsfald i den kongelige familie«, og at »sørgetidens længde fastsættes af regenten«.

Hoffet tilføjer, at der fra i dag og frem til tirsdag 20. februar i næste uge dagligt fra klokken 9.00-17.00 vil være fremlagt kondolencelister i porten i Det Gule Palæ, Amaliegade 18, København.

1979: Dronning Margrethe og prins Henrik foran indgangen til den forbudte by i Peking Fold sammen
Læs mere
Foto: Svend Åge Mortensen.

Allerede nu er det strømmet ind med mindeord og kondolencer. Bl.a. fra statsministeren, der om Prinsen skriver, at han »mestrede på bedste vis den danske humor og selvironi. Han brændte for finere fransk madlavning og besad charme og sans for poesi, musik og kunst. Med sit internationale udsyn var han med til at åbne danskernes øjne for verden«.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, skriver på Facebook: »Tak til prins Henrik for poesien, kunsten og den store indsats for Danmark igennem en menneskealder«.

Nyheden om Prinsens død er også nået til udenlandske medier. På tyske Bilds hjemmeside bliver der f.eks. skrevet om »triste nyheder fra Skandinavien«.

Kongehuset har endnu ikke oplyst, hvad der skal ske omkring Prinsens begravelse.

Justitsminsteriet kan dog allerede nu meddele, at der »med virkning fra i dag, onsdag 14. februar 2018, fra kl. 08.00 og indtil solnedgang, flages på halv stang fra samtlige statsbygninger og statsskibe«.

»Der flages på tilsvarende vis hver dag og frem til 20. februar 2018 på halv stang fra kl. 08.00 og indtil solnedgang,« oplyser ministeriet.

Det vakte stor opsigt, da prins Henrik i august sidste år meddelte, at han stik imod alle traditioner ikke ønskede at blive stedt til hvile ved siden af dronning Margrethe i Roskilde Domkirke.

1989: Dronning Margrethe med prins Henrik og børnene kronprins Frederik og prins Joachim Fold sammen
Læs mere
Foto: Allan Moe.

I går, da Prinsen forlod Riget for at tage til Fredensborg Slot, stod det ifølge Berlingskes politiske kommentator og kender af Kongehuset, Thomas Larsen, »klart for offentligheden, at Prinsen er døende«.

Prinsens dødsårsag er ikke oplyst.

Den 83-årige prins Henrik blev indlagt på Rigshospitalet i slutningen af januar efter et ophold i Egypten. Han havde siden 4. januar været i ferieområdet på Sinai-halvøen Sharm El Sheik, hvor han i mange år har kendt hotelejer Enan el Galaly. Fredag i sidste uge oplyste Kongehuset i en pressemeddelelse, at Prinsens sundhedstilstand var »alvorligt forværret«.

»Hans Kongelige Højhed Prins Henriks tilstand er desværre alvorligt forværret. Hans Kongelige Højhed Kronprinsen har på denne baggrund afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med de vinterolympiske lege. Kronprinsen er nu på vej til Danmark,« hed det i forbindelse med farens sygdom.

Siden besøgte Kronprinsen sin far på Rigshospital, og efterfølgende har prins Henrik modtaget jævnlige besøg fra sin familie, bl.a. søsteren, Catherine de Monpezat, der var på besøg lørdag.

I efteråret oplyste Kongehuset, at prins Henrik led af demens. Demensdiagnosen betød, at Prinsens kognitive funktionsniveau var svækket.

Se en tidslinje over prins Henriks liv her: