Prins Christian klar til første skoledag

I dag starter prins Christian i folkeskole og bryder med traditionen for privatskoler i det danske kongehus. Det vil gøre ham til en empatisk konge, siger ekspert.

Hans Kongelige Højhed Prins Christian på vej til sin første skoledag i 0. klasse på Tranegårdskolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når prins Christian i dag tager plads på skolebænken, er det ikke bare første skoledag for en lille prins. Det er også første skridt i uddannelsen af Danmarks fremtidige konge.

I det lys har det stor betydning, at kronprinsparret har valgt, at prins Christian skal bryde med traditionen for privatskoler i det danske kongehus og starte på folkeskolen Tranegårdskolen i Hellerup.

- En fordelene ved at gå i en folkeskole er, at prins Christian får berøring med mennesker, som kommer fra forskellige slags baggrunde i samfundet, og dermed vil han også på længere sigt få forståelse for og føling med forskellige mennesker i det kongerige, han engang skal regere, siger ekstern lektor i historie og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.

Empatisk konge

Valget af Tranegårdskolen afspejler ifølge Hovbakke den modernisering, som det danske kongehus gennemgår i disse år med kronprins Frederik i spidsen.

- Det er en særlig del ved kronprins Frederiks image, at han er meget folkelig og taler med almindelige mennesker. Hans rolle er væsentlig anderledes end hans mor, dronning Margrethe, som er knap så folkelig, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Kronprins Frederik har valgt, at hans ældste søn skal viderebringe udviklingen mod et mere folkeligt kongehus.

- Prins Christian vil blive uddannet til at blive en konge, der har stor empati for forskellige befolkningsgrupper, og det kan jo kun være en fordel, når han skal være den samlende person som statsoverhoved i et konstitutionelt monarki, mener Lars Hovbakke Sørensen.

Kongehuset kan blive for folkeligt

Godt nok har kronprinsparret sendt prins Christian i folkeskole, men det er ikke den første og bedste – eller nærmeste skole, de har valgt til Prinsen.

Tranegårdskolen er den 16. bedste i landet, og skolen ligger i det mondæne Hellerup nord for København klods op af Øregård Gymnasium, hvor kronprins Frederik og prins Joachim har gået.

Og det er ifølge Lars Hovbakke Sørensen vigtigt, at Prinsen ikke kommer til at gå i hvilken som helst folkeskole.

- Man kan blive så almindelig, at der ikke er stor forskel på de kongelige og almindelige mennesker længere, og der gælder det jo om at opretholde balancen, så der stadigvæk også er en vis distance og noget særligt over kongefamilien, så de ikke bliver fuldstændigt lige som os andre, mener han.