Principiel sag om menneskehandel skudt i gang

I går blev danmarkshistoriens største sag om menneskehandel indledt. De formodede ofre er rejst tilbage til Rumænien, og politiets efterforskning står og falder med deres vidnesbyrd, erkender anklageren.

I denne saneringsmodne landejendom ved Stenlille på Vestsjælland fandt politiet 26 rumænere stuvet sammen – ofre for svindel og menneskehandel mener anklagemyndigheden. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to halvbrødre blev ført ind i retten af betjente og placeret på hver sin side af en kvindelig rumænsk tolk. Hun skulle sørge for, at forklaringen fra de to rumænske brødre – storebroderen GS og lillebroderen CS – blev forstået af alle tilhørere i Hillerød Ret. Mens den ældste bror fremstod upåvirket af sagen, var hans lillebror tydelig nedtrykt, og på intet tidspunkt under det otte timer lange retsmøde smed han den tykke dunjakkke, han var pakket ind i.

Det er en særlig sag, som i går blev indledt ved Hillerød Ret. Politiet har døbt sagen Hvepsebo-komplekset, og anklagemyndigheden mener, at en række herboende bagmænd og deres medhjælpere har udnyttet et stort antal rumænske borgere, som siden 2012 er blevet hentet til Danmark og installeret i faldefærdige huse. De formodede bagmænd har herefter oprettet en stribe lån, købt luksusvarer og oprettet fiktive firmaer i de forurettedes navn, lyder anklagen. De formodede ofre har intet vidst om bagmændenes fiksfakserier, og nogle er endda blevet truet på livet af de formodede bagmænd, mener politiet.

Hillerød er kun starten

For første gang i dansk retshistorie har anklagemyndigheden brugt en særlig bestemmelse i straffeloven, som gør det muligt at retsforfølge de tiltalte for det, politiet kalder menneskehandlet til kriminalitet. Retssagen ved Hillerød Ret er kun en flig af hele Hvepsebo-komplekset, og i alt regner politi og anklagemyndighed med at føre sagen ved tre forskellige byretter.

Egentlig er der tre tiltalte i den første retssag i Hvepsebo-komplekset. Men den tredje tiltalte CB, der er halvlillesøster til de to brødre, var ikke mødt op i retten. Ifølge hendes forsvarer var den 27-årige kvinde psykisk belastet af forløbet under og efter politiets storstilede aktion i februar i år, hvor hun sammen med 94 andre personer blev anholdt. Politiet mener, at de tre halvsøskende i forening har udnyttet i alt 17 rumænske statsborgere.

Men der er slet ikke tale om udnyttelse af svage, rumænske borgere, forklarede storebror GS, da anklager Mads Kruse indledte sin afhøring. Ifølge GS kender han mange af de 17 rumænere fra hans hjemby i Rumænien. Der var tale om fætre, naboer og personer, han havde kendt siden barnsben, forklarede han.

Anklageren gennemgik en lang række bevismaterialer og ville blandt andet vide, om GS havde fået penge, da en af de 17 havde begået bedrageri mod IKEA. Den tiltalte afviste og sagde, at han blot havde hjulpet en ven med at hente møbler i varehuset. Men skal man tro politi og anklagemyndigheden, er der ikke tale om vennetjenester. Politiet mener, at den tiltalte har brugt de forurettedes identitet til at oprette kontokort hos f.eks. IKEA.

Strid om menneskehandel

Det store stridsspørgsmål i retten vil være påstanden om menneskehandel. Forsvarsadvokat for GS, Kåre Traberg Smidt, understregede, at han var dybt uenig i den påstand.

»Min klient er i familie med flere af anmelderne, og de resterende bor inden for 120 meter på den samme gade, og de kender alle sammen hinanden. Det hænger ikke sammen,« lød det fra Kåre Traberg Smidt, der dog ikke vil afvise, at hans klient får svært ved at bortforklare nogle af anklagerne:

»Vi vedstår sådan set fra forsvarets side, at der kan være en duft i bageriet af noget bedrageri.«

For at underbygge påstanden om menneskehandel bliver det nødvendigt for anklagemyndigheden at få vidneforklaringer fra mange af de formodede ofre, som i dag ikke længere opholder sig i Danmark. Rumænsk politi arbejder på at lokalisere dem, og anklager Mads Kruse erkender, at det bliver vanskeligt at få de mange vidner til at møde op.

»Det er vores hensigt, at de skal til Danmark og afgive forklaring, men det kan godt være lettere sagt end gjort, fordi der er tale om ressourcesvage personer, der typisk er bønder i bjergene og ikke har en telefon eller e-mail,« siger han.