Principiel dom: Hundene Frigg og Marley skal aflives

Østre Landsret har tirsdag besluttet, at to hunde skal aflives. Det kan ikke udelukkes, at de er forbudte.

Foto: Fair Dog
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to hunde Frigg og Marley, hvis ejere bor på Fyn, skal aflives, da det ikke kan udelukkes, at de er ulovlige.

Det har Østre Landsret tirsdag besluttet i en principiel dom.

Sagen tog sin begyndelse i sommeren 2014, da Fyns Politi havde fået en anonym henvendelse om, at der befandt sig to "ulovlige hunde" på en adresse i Odense. I Danmark findes 13 forbudte hunderacer, du kan læse mere om her.

I efteråret samme år fjernede politiet de to hunde og besluttede, at de skulle aflives. Ejerne klagede over afgørelsen til Rigspolitiet, der dog kom frem til samme beslutning som Fyns Politi.

Rigspolitiet mente som Fyns Politi, at hundene tilhører racen Amerikansk Staffordshire Terrier eller en krydsning af racen.

Det afviser af hundenes ejere, som med hjælp fra Foreningen Fair Dog lagde sag an mod Rigspolitiet for at få beslutningen omgjort.

Men i sager om hundeloven er der omvendt bevisbyrde. Det betyder, at ejerne af hundene skal bevise, at de ikke tilhører en forbudt race.

Racen kan ikke bestemmes ved en dna-test, og en dyrlæge kan heller ikke med sikkerhed bestemme den. Derfor bør man, når man køber en hund, sikre sig dens stambog.

Frigg og Marley, der er søskende fra samme kuld, er af blandet race. Sælgeren af hundene har forklaret, at deres mor var en blanding af lovlige racer, mens faren var en omstrejfende labrador retriever.

Men det er ikke nok til at overbevise dommerne i Østre Landsret.

Retten finder blandt andet på baggrund af hundenes udseende og adfærd, "at der var rimelig grund til at formode, at hundene kunne være omfattet af forbuddet".

Ejerne kan nu søge om tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret.

Spørgsmålet er dog, hvor meget glæde de vil have af at få deres hunde tilbage.

I to år har hundene siddet indespærret med kun 15 minutters daglig menneskelig kontakt.

Det kan, som Foreningen Fair Dog påpegede i et åbent brev til Miljø- og Fødevareudvalget, give dem alvorlige adfærdsmæssige problemer.

/ritzau/