Presset stiger på ledelsen: Hundredvis af vrede TV 2-ansatte rejser nye krav

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over morgenens vigtigste historier, så du kan tage hul på dagen i velinformeret tilstand.

Midtergangen i Kvægtorvet, TV 2 i Odense. Medarbejdere på tv-stationen er oprørte over, at ledelsen har droppet en #metoo-dokumentar, der i høj grad handlede om kanalen selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ebbe Rosendahl

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik.

Vi starter i Region Hovedstaden, hvor sygehuse ruster sig til en tredje bølge af coronavirus. Man forventer, at når den britiske mutation B.1.1.7 for alvor får fat, så vil antallet af indlagte stige. Læger og politikere skeler nervøst mod Irland, hvor mutationen har haft voldsomme konsekvenser for sundhedsvæsenet.

Vi skal også forbi TV 2, hvor en stor gruppe ansatte har underskrevet et brev til ledelsen i protest over, at en dokumentar om #metoo, der i høj grad handlede om dem selv, er blevet droppet. De ansatte kræver, at folkene bag kan få lov til at arbejde videre med deres research.

Men inden vi når så langt, får du her et overblik over coronavirussens udvikling herhjemme og i verden generelt:

Bekræftede smittede i Danmark: 189.895 (807 nye smittede mandag)
​Antal indlagte: 817 (+71)
Antal indlagte på intensiv: 128 (85 i respirator)
Antal bekræftede døde i Danmark: 1.805 (30 døde mandag)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 95.179.173
Antal dødsfald på verdensplan: 2.033.641
Antal personer i Danmark, der har fået første vaccinedosis: 169.441

Læs mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Sygehuse ruster sig til en tredje bølge af epidemien

Berlingske kan i dag berette, at sygehuse i Region Hovedstaden forbereder sig på en tredje bølge med coronavirus. Det er den engelske variant B.1.1.7, som ventes at ramme landet midt i februar, der vækker bekymring for, at Danmark kan rammes af en ny og tredje bølge af coronavirus. Den anden ramte landet i dagene op til jul.

Det er blandt andet erfaringer fra Irland, der nu får læger og ledelse til at tale om en ny mulige bølge i coronaepidemiens forløb i Danmark.

»Det er helt uforudsigeligt, hvad der kommer til at ske, men vi ved, at det i værste fald kan gå lynhurtigt med eksponentielle stigninger i indlæggelsestallene. Derfor er vi nødt til at have et ganske stort beredskab, som vi hurtigt kan iværksætte,« forklarer ledende overlæge Finn Rønholt​ fra afdeling for medicinske sygdomme på Herlev-Gentofte Hospital.

Du kan læse hele historien fra Berlingske journalist Flemming Steen Pedersen her.

Epidemilov bliver førstebehandlet i Folketinget: Høringssvar viser stribevis af indsigelser

I dag skal Folketinget førstebehandle den nye epidemilov, og selvom organisationer roser Folketinget for at have lyttet til noget af kritikken angående den nye epidemilov, er der er stadig stor bekymring over en lang række vidtgående beføjelser i den nye lov. Det viser høringssvar fra flere organisationer.

En af de organisationer, der rejser en stribe indsigelser, er den juridiske tænketank Justitia.

Justitia kritiserer, at regeringen ved Styrelsen for Patientsikkerhed stadig vil kunne iværksætte tvangsindlæggelser, tvangsbehandling og tvangsisolation ved en alment farlig sygdom, uden at Folketinget skal godkende det på forhånd.

»Da der er tale om vidtgående indgreb i den enkelte borgers privatliv og frihed, anbefaler Justitia fortsat, at disse beføjelser alene kan iværksættes, når beslutning herom har været forelagt det foreslåede folketingsudvalg,« skriver Justitia.

Du kan læse historien fra Berlingskes souschef på den politiske redaktion Martin Borre her.

De økonomiske vismænd advarer mod uklarhed om CO2-afgift

Hvis ikke der kommer klarhed om, hvordan man vil indfase den bebudede CO2-afgift frem mod 2030, vil det forlænge vejen ud af krisen. Sådan lyder advarslen fra de økonomiske vismænd.

Regeringen og Mette Frederiksen (S) mener, at vi skal investere os ud af coronakrisen med grønne investeringer, men de private investeringer kommer kun, hvis politikerne træffer politiske beslutninger, som skaber sikkerhed om fremtiden. Og det gør uklarheden om CO2-afgifterne ikke, mener de økonomiske vismænd.

»Der er i hvert fald ét sted, hvor man kan gøre noget ved den investeringsusikkerhed, som virksomhederne står overfor. Det er ved at mindske den usikkerhed, som den politik, man fører, skaber. Lige nu er den væsentligste kilde til usikkerhed fra politisk hold formentlig, at virksomhederne i realiteten ikke ved, hvad de har at forholde sig til i forhold til den grønne omstilling,« siger overvismand Carl-Johan Dalgaard.

Du kan læse hele historien fra Berlingske Business her.

Coronarestriktioner rammer særligt mænds psykiske trivsel

På forsiden af Jyllands-Posten kan man i dag læse, at særligt mænd bliver påvirket psykisk af coronanedlukningen.

Der er en klar sammenhæng mellem danskernes psykiske trivsel og samfundets nedlukning. Det viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet.

Når samfundet lukker ned, falder danskernes psykiske trivsel, og når samfundet åbner op, stiger den psykiske trivsel atter igen. Undersøgelsen viser, at den psykiske trivsel faldt mest hos kvinder under forårets nedlukning, men at mænd i højere grad er blevet ramt under den anden nedlukning.

Ifølge eksperter handler det om, at kvinder er bedre til at vedligeholde deres sociale netværk, mens mænd bekymrer sig om de økonomiske og samfundsmæssige konsekvenser af epidemien.

Vrede TV 2-medarbejdere rejser nye krav

Utilfredsheden vokser hos TV 2 efter, at ledelsen onsdag i sidste uge valgte at droppe en #metoo-dokumentar, som i høj grad handlede om TV 2, fordi det ifølge TV 2s nyhedschef Jacob Kwon er utroværdigt, at kanalen undersøger sig selv.

Nu kræver flere medarbejdere, at folkene bag dokumentaren skal have mulighed for at arbejde videre med deres research og materiale på eller uden for TV 2 »i det omfang, det overhovedet er juridisk muligt«, så historien kan blive offentliggjort. Det skriver Politiken.

I alt har 222 medarbejdere på TV 2 underskrevet et brev til ledelsen.

»Det vil give medarbejderne mulighed for at få et nærmere indblik i overvejelserne om at stoppe projektet. Samtidig vil det give medarbejderne mulighed for at stille spørgsmål til ledelsens beslutning,« står der i brevet.

Det sker i dag

EUs økonomi- og finansministre mødes i dag til rådsmøde i EU. Mødet finder sted i Bruxelles, men kan blive flyttet online på grund af coronavirus.
På dagsordenen er blandt andet EUs genopretningsplan efter coronavirus.