Presset hospital: Gravide fra København sendes til Hillerød

Presset på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital er så stort, at gravide fra bl.a. Vesterbro og Amager nu henvises til at gå til fødselsforberedelse og til at føde i Hillerød. Uholdbart, lyder kritikken.

På Hvidovre Hospital risikerer gravide nu at blive henvist til Hillerød. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gravide i København risikerer nu at blive sendt på langfart med bil eller S-tog til Nordsjælland for at føde i Hillerød, fordi hospitalerne tættere på deres bopæl inde i byen ikke har plads til dem. Det er uholdbart, lyder kritikken fra fagfolk og politikere, som nu lægger op til på ny at ændre på fødedistrikterne.

På det seneste har gravide fra bl.a. Vesterbro og Amager således fået besked på, at de skal gå til kontroller og fødselsforberedelse på Nordsjællands Hospital i Hillerød, og at de også må regne med at skulle føde i Hillerød, selv om de hører til i Hvidovre Hospitals såkaldte optageområde og helst vil føde hér.

Årsagen er, at presset på kapaciteten på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital, som er landets største, er så stort, at hospitalet nu er begyndt at visitere gravide til Hillerød Hospital, som har ledig kapacitet. Indtil videre er det sket tre-fire gange for gravide, som skal føde til sommer, og det vil blive nødvendigt at give samme besked til en del flere gravide fremover, hvis udviklingen fortsætter.

Det forudser lægelig direktør Torben Mogensen fra Hvidovre Hospital.

»Alt for mange vil føde på Hvidovre i øjeblikket, og derfor må vi visitere nogle videre til Hillerød. Men det er ikke holdbart. Det er mærkeligt for kvinderne at skulle køre forbi to-tre hospitaler på vej til Hillerød. Det er også en dårlig service. Vi er nødt til at kigge på, hvordan fødslerne er fordelt mellem fødeafdelingerne i regionen, og hvordan vi kan gøre det bedre,« siger han.

Mange forandringer på området

Hvidovre Hospital har nu taget kontakt til de tre andre fødeafdelinger i regionen, foruden Hvidovre og Hillerød er det Rigshospitalet og Herlev Hospital, for at finde frem til en løsning og har også varskoet administrationen i regionen om, at det eventuelt på ny kan blive relevant at ændre optageområderne.

Områderne blev ændret fornylig for især at få flere til at føde i Hillerød og lette presset på fødeafdelingerne tættere på det centrale København. Gravide fra Lyngby-Taarbæk og Egedal kommuner henvises nu til Hillerød i stedet for til Herlev Hospital, mens gravide i de to bydele Vanløse og Bispebjerg henvises til Herlev i stedet for til Hvidovre Hospital.

Til gengæld har Hvidovre Hospital fået »overdraget« gravide fra Høje-Taastrup, Albertslund og Glostrup, som tidligere blev henvist til Herlev Hospital, og det ser ud til »være for meget for os«, vurderer Torben Mogensen.

»Der er ingen tvivl om, at problemet skal løses, og en af måderne kunne være at kigge på distrikterne,« siger han.

I forvejen er der sket mange forandringer på fødeområdet i hovedstadsområdet, hvor fødeafdelingerne på både Gentofte og Frederiksberg hospitaler er blevet lukket. Hvidovre Hospital har også tidligere været meget hårdt presset og måtte i 2012 sende et større antal fødende videre til fødeafdelinger på andre hospitaler på Sjælland, selv om det rent faktisk var aftalt, at fødslen skulle foregå på Hvidovre. Det var medvirkende til de seneste ændringer af fødedistrikterne, som altså nu ser ud til at være utilstrækkelige.

»Det er grotesk, hvis man skal køre fra Vesterbro og Amager til Hillerød. Det kan godt være, at vi ikke har ramt det rigtige snit hér,« siger formanden for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Karin Friis Bach (R).

Sundhedsudvalget er i forvejen i gang med en større evaluering af indsatsen for de fødende i regionen. Regionsrådet er desuden i gang med at justere hospitalsplanen, og hér vil det være naturligt også at se på optageområderne, vurderer hun.