Pressenævn: Ingen kritik af Berlingskes Plum-afsløringer

Pressenævnet finder intet grundlag for at udtale kritik af Berlingske Tidendes afsløringer af forholdene i venstrefløjens tidligere så magtfulde pengetank, Enkefru Plums Støttefond.

Pressenævnet finder intet grundlag for at udtale kritik af Berlingske Tidendes afsløringer af forholdene i venstrefløjens tidligere så magtfulde pengetank, Enkefru Plums Støttefond. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en ny kendelse afviser Pressenævnet, at Berlingske Tidende på noget tidspunkt i artikelserien, som blev indledt i august 2009, brød reglerne for god presseskik. Kendelsen er nævnets endegyldige svar på en omfattende klage fra Plum-fondens nu tidligere direktør, advokat Christian Harlang, som havde klaget til Pressenævnet over i alt mere end 100 enkeltforhold i Berlingske Tidendes artikelserie.
 
I artikelserien blev det afsløret, at Christian Harlang i fondens sidste aktive år var blevet den suverænt største enkeltmodtager af fondens penge. Berlingske Tidende har bl.a. dokumenteret, at Harlang og hans advokatkontor i perioden fra 2005 til og med 2008 modtog i alt 4,5 mio. kr. inkl. moms for sit arbejde i og på vegne af fonden.
 
Ingen andre enkeltmodtagere kom i nærheden af at få samme beløb - heller ikke blandt modtagere af donationer fra den almennyttige fond, hvis formål var at støtte økologi, demokrati og konfliktløsning uden vold.
 
"Pressenævnet finder på denne baggrund ikke grundlag for at kritisere avisen for beskrivelsen af Christian Harlangs honorarer og veder- laget mv. til advokatfirmaet, herunder bl.a. udsagnene ”hævet”, ”beløbsmodtager” og ”fondens skyhøje administrationsomkostninger samthøje salærer og honorarer," hedder det bl.a. i kendelsen fra Pressenævnet.
 
De to største modtagere af egentlige donationer fra Plum-fonden i perioden 2005-2008 var tænketanken Ny Agenda og Retssikkerhedsfonden. De fik hver ca. 1,3 mio. kr. 
 
Som Berlingske Tidende også afslørede, gik hovedparten af donationerne til modtagere, som fondens egne topfolk var involveret i. Ny Agenda er således ledet af professor Drude Dahlerup, medlem af Plum-fondens bestyrelse, og Retssikkerhedsfonden har adresse på Christian Harlangs kontor.
 
Læs den første afslørende artikel om Plum-skandalen: Kampen om røde mors millioner.
 
Civilstyrelsen har siden august undersøgt, om fondens uddelingspraksis er i overensstemmelse med fondsloven. Styrelsen behandler samtidig en anmodning fra fondens bestyrelse om at afvikle fonden, som i dag reelt er fallit. For bare få år siden var den ellers særdeles værdifuld, men bestyrelsen afviste i to omgange at acceptere at sælge fondens aktier for op mod 300 mio. kr. Det skete efter råd fra fondens kapitaludvalg med Christian Harlang i spidsen.
 
Artikelserien var et resultat af et samarbejde mellem Berlingske Tidendes Gravegruppe, Berlingske Business og Berlingske Research.