Pressemøde om milliondonation til Københavns Stormoske

Torsdag holder en københavnsk stormoske pressemøde om en stor milliondonation til moskeen fra Qatar. Beløbet er større end hidtil antaget, og lægger sig i rækken af donationer til moskeer, som har modtaget kritik fra folketingspolitikere og ministre.

Mennesker på vej fra fredagsbøn i Stormoskéen på Rovsinggade. 18 marts 2016Mennesker på vej fra fredagsbøn i Stormoskéen på Rovsinggade. 18 marts 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stormoskeen i København, Hamad Bin Khalifa-moskeen, holder torsdag pressemøde om en stor milliondonation, som moskeen har modtaget fra Qatar.

Berlingske kunne torsdag fortælle, hvordan moskeen har modtaget et beløb, der med flere længder overstiger beløbet, der tidligere har været oplyst.

227 mio. kr. har moskeen modtaget fra Golf-staten, viser en omfattende aktingsigt på 1.400 sider, som Berlingske har modtaget fra Civilstyrelsen.

Talskvinde for Stormoskeen, Somaia Hamdi, byder velkommen til pressemødet torsdag.

»Onsdag aften og torsdag morgen, er Stormoskeen stået op til masiv, masiv medieomtale. I den forbindelse holder vi en pressekonference. Vi står her i dag, fordi vi ønsker at besvare de spørgsmål, I måtte have til sagen,« siger hun:

»Der har været interne stridigheder i fonden. Fonden er selvfinansierende fra 2020. Det der har været i fonden er fortid.«

Stridighederne, som Somaia Hamdi henviser til, drejer sig om, at Københavns Store Fond, der står bag stormoskeen i Rovsingsgade i København er havnet i en alvorlig konflikt, der ifølge forsker risikerer at lamme hele bestyrelsen bag.

Et mindretal i bestyrelsen har anklaget formanden for økonomisk misbrug af midler, mens formanden skyder tilbage med islamist-beskyldninger.

På pressemødet oplyses det, at Københavns Store Fond er i gang med at undersøge, om der stadig er dele af fonden, som er fjendtlige over for formanden.

Kommer I til at tage imod udenlandske bidrag?

»Eksterne bidrag er udelukket, fordi vi er selvfinansierende.«

Hvis I mangler penge om to år, vil I så tage imod midler igen?

»Vi vil lade det være op til lovgivningen at bestemme, om vi kan modtage penge.«

Formand for Københavns Store Fond Abdelhamid Hamdi anklager flere ledende folk i fonden for at sympatisere med Hizb-ut Tahrir og afviser anklager om økonomisk misbrug af fondens midler.

I januar blev en anden donation genstand for kritik, og fik udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye på banen.

Sagen drejede sig 21. januar i år om, at Berlingske kunne afdække, hvordan Taiba-moskeen på Nørrebro har modtaget 4,9 mio. kr. fra Saudi-Arabiens regering.

»Det, jeg kan sige, er i mere generelle vendinger: Vi ønsker et forbud imod, at personer, myndigheder og organisationer bruger økonomi til at undergrave det danske folkestyre,« sagde Mattias Tesfaye til Berlingske.

I har blandt andet udlånt penge til andre formål, kan I bekræfte det?

»Det har det været,« lyder det fra Somaia Hamdi.

Erhvervsstyrelsen har sat fonden under tilsyn, hvad indebærer det tilsyn?

»Indtil videre har det ikke betydet så meget. Vi gør tingene efter bogen, så det har ikke betydet noget indtil videre.«

På pressemødet bliver der spurgt, om det er meningen, at moskeen skal finansieres via donationer eller via udlejning af lokaler. »Det er udlejning af lokaler,« lyder det fra Somaia Hamdi.

Hvorfor står formanden ikke frem og svarer på spørgsmål, det handler jo i høj grad om ham?

»Fordi nu tager vi den,« siger Somaia Hamdi.

Somaia Hamdi og Mohanad Mansour, der er administrator i fonden, fortæller, at økonomien er sund i fonden. De vil imidlertid ikke oplyse hvor sund eller udlevere regnskaber, men henviser til Civilstyrelsen.

Opdateres...