Pressemøde om genåbningen af skoler og daginstitutioner: »Der bliver mange praktiske udfordringer«

Dagens pressemøde handler om genåbningen af skoler og daginstitutioner for de mindste børn og elever fra 0. til 5. klassetrin, der skal finde sted efter påske. Der kommer til at blive store praktiske udfordringer for kommuner, skoler og daginstitutioner, lyder det fra myndighederne.

 

Kommunernes Landsforening, Sundhedsstyrelsen og Undervisningsministeriet holder pressemøde i Eigtveds Pakhus klokken 11.00.

Mødet kommer til at handle om den forsigtige åbning af landets skoler og daginstitutioner, som statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede ved et pressemøde mandag.

Deltagerne på pressemødet er børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S), formand for KL Jakob Bundsgaard og Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

»Der er tale om en gradvis og kontrolleret åbning, som skal følge retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen. Jeg vil konstatere, at med de retningslinjer, der foreligger, kan ingen forvente, at vi vender tilbage til en normal hverdag efter påske. Som statsministeren sagde, går vi hellere et skridt for kort end et skridt for langt, når vi skal genåbne Danmark,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

I mandags stod det klart, at genåbningens første fase betyder, at de mindste børn og elever fra 0. til 5. klasse skal begynde i vuggestue, børnehave, fritidsinstitution og skole igen efter påske.

Hvordan det præcist skal kunne lade sig gøre er stadig behæftet med usikkerhed. Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, Bupl, forventer ikke, at alle daginstitutioner kan åbne samtidig eller lige efter påske, sagde formand Elisa Rimpler i går til Ritzau.

»Det er en bunden opgave, som bliver et kæmpe organiseringsarbejde. Det vigtigste for os er, at det er sundhedsfagligt forsvarligt.«

På pressemødet udlægger erhvervsminister Simon Kollerup, hvordan arbejdspladsen bør håndtere en eventuel tilbagevenden til arbejdspladsen:

»For dem, der vender tilbage til arbejdet, er det vigtigt, at der er afstand på arbejdet. Man bør sprede folk rundt på flere lokaler og arbejde forskudt, så der ikke er for mange på arbejde på samme tid,« siger han.

Elever fra 6. klasse og opefter skal stadig blive hjemme.

Børn og voksne i institutionerne og skolerne skal være så meget ude, som det kan lade sig gøre. De skal holde afstand, der skal gøres rent, og er man syg, skal man blive hjemme.

Jakob Bundsgaard meddeler, at åbningen kommer til at stille krav og forventninger til kommunerne og personalet.

»Fra onsdag efter påske vil de første skoler og daginstitutioner åbne. Mange steder er man ganske langt. Der vil være steder, hvor man åbner for fulde gardiner den 15. Der vil også være steder, hvor man venter,« siger han:

»Der er meget der skal på plads på kort tid. For eksempel i Næstved er man allerede langt og forventer, at man på daginstitutionsområdet kan åbne allerede 15. april. I Esbjerg vil man lave en åbning i daginstitutionerne fredag efter påske. I Aarhus vil man lave et rullende indløb på at tage hul på en normal hverdag.«

Det understreges på pressemødet, at der bliver mange praktiske udfordringer for kommunerne, skolerne og daginstitutionerne. Som eksempel nævner Jakob Bundsgaard, at der skal være to meters afstand mellem bordene i skolerne.

»Man får ikke lov til at genåbne, før de kan garantere, at det kan blive overholdt. Min melding har været meget klar, at kommunerne ikke skal genåbne, før de sundhedsmæssige forhold er på plads,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Til spørgsmålet om, hvorvidt børn og unge bliver brugt som forsøgskaniner som første led af en genåbning af landet, slår Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen fast:

»Det er ikke et forsøg. Vi bruger ikke børn og unge som forsøgskaniner. Hensigten med den gradvise genåbning er, at vi får gang i vores samfund igen. Vi kan ikke få epidemien til at gå helt væk. Vi skal igennem epidemien på en måde, så vores sundhedsvæsen ikke knækker.«

Opdateres...