Pres for A- og B-hold i offentlig sundhed

Forsikringsbranchen forbereder sig på et opgør om lige sundhed for alle i det offentlige.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

79-årige Kristian har længe døjet med hørelsen på venstre øre. Derfor er han onsdag i Audion Hørecenter i Gentofte for at teste sit nye høreapparat. Selv om han kunne vælge et gratis, betalt af staten, vil han gerne betale 6.000 kroner af egen lomme for at få en klarere lyd:

»Jeg kunne nøjes med basisapparatet. Men jeg vil gerne yde det ekstra for at høre lidt bedre,« siger han.

Høreapparater er et af de få områder, hvor det i dag er muligt at købe ydelser ud over det, som det offentlige tilbyder. Men forsikringsbranchen forbereder sig på, at mange flere danskere vil handle som Kristian - også når det gælder dårlige knæ, diabetes og måske endda kræft.

»Der er ikke nødvendigvis en grænse for, hvilke behandlinger en sundhedsforsikring vil kunne omfatte i fremtiden, ud over at der selvfølgelig er nogle etiske grænser,« siger koncerndirektør i Tryg Lars Bonde.

Også PFA og Danica forbereder sig på, at velpolstrede danskere vil kræve at kunne vælge de nyeste og dyreste behandlinger i det offentlige - og selv betale ekstraudgifterne. Førende sundhedsøkonomer advarer samtidig imod, at det offentlige sundhedsvæsen kan bryde sammen, hvis danskere oplever dets tilbud som utilstrækkelige - og afskæres muligheden for at købe ekstra ydelser.

»Hvis man skal sikre en fortsat stor opbakning til det offentligt finansierede sundhedsvæsen i en fremtid, hvor vi er tvunget til at sige nej til nogle typer af meget dyr behandling, så kan vi blive presset til et opgør med lighedsprincippet og lade nogle patienter betale for supplerende sundhedsydelser i offentligt regi,« siger Mickael Beck, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen vil ikke afvise den kontroversielle tanke: »Vi kan ikke nægte patienten faglig korrekt behandling på et offentligt sygehus i Danmark.«

Såvel regeringen som oppositionen afviser dog tanken: » Det skal ikke komme an på pengepungen, om patienten kan få behandling eller ej,« siger sundhedsordfører Benedikte Kiær (K).

Kristians rigtige navn er redaktionen bekendt