Præster og imamer på banen for ytringsfriheden

»Det ser sort ud for Danmark,« siger Naveed Baig om regeringens nye kriminalisering af religiøse prædikanters ytringer. Sammen med seks andre imamer brugte han lørdagen på at spille fodbold mod et hold af præster.

Det var et selvsikkert imam-hold med Waseem Hussain (midten i billedet) i spidsen, der løb med sejren, da arrangørerne af »Et mål, et samfund« havde udfordret en gruppe imamer til at spille fodbold mod en gruppe præster på Fremad Valbys baner lørdag eftermiddag. Foto: Michael Bothager Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen endte 3-1. Imamerne vandt, præsterne tabte.

Men i virkeligheden handlede lørdagens arrangement om noget andet og langt større: At vise verden, at der er mere, som forener imamer og præster, end der adskiller dem.

»Vi er nogle, der stadig håber og tænker, vi kan redde Danmark,« siger Naveed Baig, der er hospitalsimam og en af arrangørerne af dagens fodboldkamp, som spilles under titlen »Et mål, et samfund«.

»Vi vil fortsætte det gode arbejde, som er blevet gjort i årtier: Insistere på, at sameksistens er vejen frem – ikke diskrimination og had.«

Det er noget, der i den grad er brug for, mener han. Ikke mindst efter den nye »aftale om religiøse forkyndere«, som et stort flertal i Folketinget enedes om tidligere på ugen. Blandt meget andet rummer den en beslutning om at gøre det strafbart som led i en religiøs oplæring »udtrykkeligt at billige terror, drab, voldtægt, voldshandlinger, incest, pædofili, frihedsberøvelse, tvang og flerkoneri.«

»Vi er i gang med at undergrave demokrati og danske værdier. Det ser sort ud for Danmark,« sukker Naveed Baig, der også er medunderskriver på den appel om ikke at begrænse ytringsfriheden, som 63 fremtrædende debattører, meningsdannere, ekspolitikere, forfattere og intellektuelle har sendt til Folketinget i kølvandet på den nye aftale.

Hvad med andre autoriteter?

Kirkeminister Bertel Haarder (V), der har ledet forhandlingerne, mener, kritikken skyder langt over målet og kalder det et meget skånsomt indgreb i frihedsrettighederne. Politikerne har netop gjort sig umage med kun at målrette indgrebet mod religiøse forkyndere – og ikke debattører i al almindelighed, lyder argumentet:

»Det er et meget lille offer at sætte grænser for, hvad prædikanter i lærersituationer må komme med af opfordringer og billigelse af ting, der er strafbare i Danmark. Undskyld, det kan jeg altså ikke forstå skulle være et problem,« siger Bertel Haarder bl.a. i Jyllands-Posten lørdag.

Men argumentet om at religiøse forkyndere, som dem, der løb rundt i fodboldtøj i Valby lørdag, skulle have en helt særlig autoritet, køber Waseem Hussain, fængselsimam og anfører for imamernes fodboldhold, ikke.

»Hvad med alle andre autoriteter? Religiøse forkyndere taler til voksne. Folkeskolelærere taler til børn. De må da om noget siges at udgøre en autoritet. Eller læger og psykiatere over for deres patienter? Men de fagligheder risikerer højst en disciplinær sanktion. Religiøse forkyndere kan få op til tre års fængsel. Ikke for at opfordre til terror, men blot billige flerkoneri! Jeg argumenterer bestemt ikke for at udvide kredsen af fagligheder – selv om loven i sig selv åbner op for en farlig glidebane – jeg prøver at vise det stærkt diskriminerende og uproportionelle,« siger han.

Dertil kommer, at aftalen ifølge flere eksperter er uklar på centrale punkter. Det er f.eks. ikke ulovligt at læse op af en religiøs tekst, der opfordrer til vold eller mord, men det er ulovligt at billige det – hvis man altså gør det i egenskab af religiøs forkynder – men ikke hvis man blot gør det som debattør eller privatperson.

Hvis Waseem Hussain f.eks. siger i en undervisningsgruppe i moskeen, at »det der med flerkoneri kunne egentlig være meget fedt«, risikerer han fængselsstraf. Men da Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance sagde det samme i 2011, fik han ingen straf – og det ville han heller ikke få efter den nye lov, da politisk debat er undtaget fra reglerne.

Waseem Hussain frygter derfor, at indgrebene kan ende med at gøre større skade end gavn. De sanktionslister, som politikerne vil indføre for at holde navngivne hadprædikanter ude af Danmark, vil blot gøre de kontroversielle personer endnu mere interessante i de radikaliserede miljøer. På den måde ender lovgivningen i værste fald med at bekræfte den martyrfortælling, de radikale kræfter har turneret med i årtier: At Danmark diskriminerer imod muslimer, og at ytringsfriheden kun gælder, når det handler om at håne islam, men ikke yder samme beskyttelse den anden vej.

»Danske værdier«

Selv om politikerne åbent fortæller, at intentionen med loven er at ramme radikale imamer, er selve aftalen designet, så den omfatter alle religiøse forkyndere – også præster. Ellers ville der være tale om direkte diskrimination.

Dermed bliver præsterne fedtet ind i en debat, som de egentlig ikke er en del af. Nogle synes, det er fint med en lovgivning, der regulerer området. Andre tvivler på effekten.

»Jeg synes, det er meget mærkeligt at lave en lov specifikt mod religiøse forkyndere. Der er så mange talerstole, hvor der bliver sagt frygtelige ting fra,« sukker Jeppe Carsce Nissen, der er hospitalspræst og anfører for præsternes fodboldhold lørdag.

»De der såkaldte gode danske værdier, vi taler om, ser jeg heller ikke altid praktiseret så meget i virkeligheden. Til gengæld har jeg mødt dem hos flere af mine kollegaer fra andre trossamfund,« siger han.

Jeppe Carsce Nissen har ligesom de øvrige præster sagt ja til at deltage i fodboldkampen for at opfordre til at bygge bro frem for at grave grøfter. Ikke for at tale politik. Men for at tale menneskelighed.

Og det er præcis derfor Naiha Khiljee er taget fra Gentofte til Valby med sin veninde for at overvære kampen. De har ikke hørt om den nye lov. Men tror på de gode budskaber:

»Det er sindssygt vigtigt at støtte op om konceptet, der viser noget, som for mig er helt åbenlyst, men som i den offentlige debat altid drukner i skel og diskussioner: At vi har et enormt fællesskab på tværs af religioner. Og at det er det, når alt kommer til alt, som fylder mest.«