Præster demonstrerer i Hillerød

Præster mødes i dag i Hillerød for at protestere mod afvisningen af asylansøgere.

Når 11 præster i dag mødes på torvet i Hillerød for at protestere mod afvisningen af irakiske asylsøgere, bliver det uden biskoppens øjne i nakken, skriver Kristeligt Dagblad. Selvom biskoppen over Helsingør Stift, Lise-Lotte Rebel, har givet sin provst i Hillerød besked om at fungere som tilsynsførende i sagen, har han fået ordre om først at møde op til selve forbønsgudstjenesten - og altså ikke være til stede på Hillerød Torv.

- Som tilsynsmyndighed forholder jeg mig neutralt i denne sag, og det kan tolkes som en støtte, hvis jeg møder op på torvet. Det er rigtigt, at præsterne kunne møde op i præstekjoler, og det kan jeg da godt vende med biskoppen. Men jeg gør det, hun har bedt mig om at gøre i denne sag, siger provst Poul Henning Bartholin.

Beskeden om, at en gruppe Hillerød-præster ville demonstrere mod afvisningen af 583 irakiske asylansøgere ved en aktion på Hillerød Torv og en efterfølgende forbønsgudstjeneste, skabte ellers rynkede bryn hos biskop Rebel.

Hun var nemlig nervøs for, om de protesterende præster under den udendørs aktion ville blande politik ind i folkekirken, og derfor meddelte hun præsterne, at de ikke måtte demonstrere iført præstekjoler.

Årsagen til, at provsten skal være til stede ved forbønsgudstjenesten, er ren formalia, forklarer han.

- Jeg skal holde øje med, at alt foregår sømmeligt, og det er afgørende, at jeg er til stede i tilfælde af eventuelle klager bagefter. Vi har ikke mistanke om, at præsterne gør noget ulovligt, men man er nødt til at have én, der kan rapportere tilbage, ellers ville man kunne sige, at biskoppen ikke har passet sit embede, understreger Poul Henning Bartholin.

Det bliver ellers ikke opmærksomhed, Hillerød-præsternes aktion kommer til at mangle i dag.

Fra hele landet er støtten strømmet ind. Både frikirker, katolikker, muslimer og studerende bakker op, og flere steder planlægges støttearrangementer.

Til forbønsgudstjenesten i Hillerød Kirke får præsterne selskab af studerende fra RUC, Roskilde Universitetscenter, og fra Københavns Universitet.

Også imam Abdul Wahid Petersen og en mindre gruppe af hans imamkolleger møder op og viser deres støtte.

I to af landets største byer bliver Hillerød-aktionen kopieret: I Odense deler domkirkens indvandrerpræst, Leif Munksgaard, sammen med fire andre præster løbesedler ud i protest mod asylafvisninger, og senere vil de holde en særlig forbønsgudstjeneste i domkirken.

I Esbjerg deler den katolske præst Benny Blumen-saat sammen med en irakisk katolsk præst ligeledes løbesedler ud på torvet, og der vil være fakkeltog til den katolske Sankt Nikolai Kirke i Esbjerg og en forbønsgudstjeneste kl. 13.

Også præsterne bag Præsteinitiativet, der i 2005 opfordrede landets præster til i deres juleprædiken at protestere mod regeringens udlændingepolitik, støtter Hillerød-præsternes aktion i dag.

De har opfordret deres 200 støtter til at aktionere lokalt i stil med aktionen i Hillerød.

Kilde: Kristeligt Dagblad