Præst forbyder luksusbiler foran kirken: »Når de kommer i kirken, skal de ikke kun tænke på sig selv«

Det er populært for konfirmander at blive hentet ved kirken i en luksusbil. Præst har forbudt det, fordi det er egoistisk.

Den slags vil man gerne have sig frabedt foran Bredballe Kirk, når konfirmanderne skal hentes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bardur Eklund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At blive hentet i en Mustang, en Lamborghini eller en limousine er blevet hot for konfirmander efter seancen i kirken. Men i dag vil man foran Bredballe Kirke ved Vejle ikke se mere avancerede køretøjer, end det er normalen foran en sportshal.

Birgith Vestergaard, der er sognepræst i Bredballe kirke, der ligger i et velhaverområde med udsigt til Vejle Fjord, ønsker nemlig ikke, at de unge konfirmander skal hentes i et særligt køretøj.

»Når man kommer og henter sin datter eller søn i en limousine, så har det præcis den effekt, at alle tænker: Wow! Gid det var mig. Vi har ikke lyst til at sætte fokus på det materielle på den måde. Når de kommer i kirken, skal de ikke kun tænke på sig selv men på næsten og på, hvad der er væsentligt for mennesket, nemlig at tænke på hinanden.«
Birgith Vestergaard fortæller, at hun ved, flere andre kirker også har forbudt luksusbiler foran kirken på konfirmationsdagen. Ingen børn eller forældre har endnu protesteret, fortæller hun.

Nordea lavede sidste år en opgørelse, der viste, at den gennemsnitlige udgift for at træde ind i de voksnes i 2016 lå på over 30.000 kroner. Heri indgår altså en nærmest obligatorisk udgift billeje (1.000 kr. til 5.000 per time alt efter bilmærke, red). Danskernes samlede udgift til konfirmationer løb sidste år op 1,7 mia. kr., i følge Nordea.

Solveig Green er direktør i Dansk Limousine Center, der med 50 specialbiler f.eks. London-taxa’er, veteranbiler, politibiler og ekstra lange limousiner har travlt St. Bededag. I år er Pink Chrysler og sorte limousiner, Hummer og Porsche populære, fortæller Solveig Green.
Hun forstår godt, at nogle præster har forbudt spektakulære biler ved kirkeindgangen, men synes, ikke overraskende, at det kedeligt.

»Folk bliver jo også kørt til barnedåb, fødselsdage, efter studentereksamen og til galla i dyre biler,« siger hun.

»Folk har fået flere penge. Før kørte man måske i limousine til sit bryllup. I dag har man måske kørt i limousine fire fem gange, inden man når til ens eget bryllup.«

BookAclassic er en af de største udlejere i Danmark med 600 biler på hjemmesiden. Her entrerer man med limousinefirmaer, private ejere af biler og museer, der stiller chauffør og bil til rådighed på konfirmationsdagen.

Da firmaet startede for seks syv år siden steg efterspørgslen efter labre biler til konfirmationer med 30-40 pct. om året. I dag har markedet stabiliseret sig med en årlig stigning på 10-15 pct., vurderer direktøren, der blot vil kaldes Claus.
»Det er jo en højtidelig dag, og de unge synes, det er spændende at prøve. Jeg tror, det har nået et niveau nu, hvor folk er begyndt at prioritere, hvad de vil bruge af penge til deres børns konfirmation.«

For drengene er det mest populære i år, ifølge direktøren, Harley-Davidsons, Lamborghinier og Ferrarier til drengene. Pigerne er mere til det klassiske som gamle Jaguarer og lange såkaldte town cars.
Direktøren tror ikke på, at misundelse spiller en rolle, sådan som man frygter i Bredballe Kirke.
»Der bliver smilet lige så meget af dem, der bliver hentet i en budcykel eller en Long John som dem, der kører i de helt store biler,« siger han.