Poul Nyrup og Mogens Lykketoft gik på listefødder

Blandt de delegerede på S-kongressen er man tilsyneladende enige om, at debatten om Lykketoft-bogen er en storm i et glas vand. Men Berlingske Tidendes nye Gallupundersøgelse viser, at over en fjerdedel af S-vælgerne finder Lykketofts beskrivelser utroværdige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AALBORG

Som en af de sidste ankom Poul Nyrup Rasmussen i går til kongressalen i Aalborg. De delegerede var blevet kaldt ind for anden gang, men Nyrup havde ikke travlt. Og så var de 30 meter fra indgangen til hans plads spækket med gamle partikammerater, der lige ville hilse på. Måske kom der også et par opmuntrende kommentarer til den tidligere statsminister oven på debatten om Lykketoft-bogen, hvori Mogens Lykketoft har givet sin analyse af Socialdemokratiets valgnederlag i 2001. Poul Nyrup Rasmussen har som bekendt taget kraftig afstand fra dele af Lykketofts konklusioner, hvilket har vakt rygter til live om en ny fløjkrig i partiet. Men Mogens Lykketoft levnede ikke bog-debatten meget plads i sin time lange beretning.

»Stormen er jeg ked af, men indholdet (i bogen, red.) står jeg ved. Nu må vi videre,« lød hans opfordring til de 600-700 socialdemokrater, der kvitterede med larmende bifald. Men én person bidrog ikke til bifaldet. Poul Nyrup Rasmussen. Han har kaldt Lykketofts beskrivelser »forstemmende og forbløffende læsning«, og nu sad han med sammenpressede hænder foldet foran ansigtet, som sendte han en bøn til en højere, retfærdig magt.

Debatten om bogen har specielt handlet om en passage, hvor Mogens Lykketoft giver sit bud på, hvad der kostede Socialdemokratiet regeringsmagten ved sidste valg. Blandt andet er det faldet Poul Nyrup Rasmussen for brystet, at Lykketoft beskriver sig selv som en af dem i toppen af partiet, der tidligt talte for stramninger på udlændingeområdet. Sådan husker Poul Nyrup Rasmussen det mildest talt ikke ikke.

Alligevel var der ikke blandt de delegerede meget lyst til at fortsætte debatten. »Et storm i et glas vand skabt af medierne,« lød forklaringen igen og igen.

Berlingske Tidendes nye Gallupundersøgelse viser dog, at den positive stemning på kongressen er i modstrid med S-vælgerne. 26 pct. af dem mener, at Mogens Lykketofts udlægning af nederlaget ved sidste valg er utroværdig. Samtidig mener knap halvdelen af disse (44 pct.), at han derfor bør gå af som partiformand.

Men Lykketoft har absolut ikke tænkt sig at gå nogen steder. Hans tale til partiets bagland udstak linjerne for det politiske projekt, der skal opflyde hans store drøm, statsministerposten. Og da talen var slut skete så det, det samlede pressekorps havde ventet på. De hilste på hinanden - Nyrup og Lykketoft. Ledsaget af kamerafolk og fotografer gik Nyrup målrettet og med ansigtet lagt i stramme folder hen til sin banemand, rakte hånden frem og takkede for talen. De to har dog i skrivende stund endnu ikke talt ud om Lykketofts version af Socialdemokratiets seneste formandsskift.