Poserede foran afhuggede hoveder og blev udråbt til spion: Nu har syrienjihadist tilstået

Jacob El-Ali fra Ishøj, som blev udråbt som spion mod Islamisk Stat, er anklaget for en hel række af de alvorligste forbrydelser i straffeloven. Retssagen ventes ført som tilståelsessag.

Jacob El-Ali delte i juli 2014 ni billeder med blandt andet afhuggede hoveder på sin Facebook-profil. Af hensyn til ofrene og deres pårørende har avisen sløret de afdødes ansigter og mishandlede kroppe. Fold sammen
Læs mere
Foto: privat
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anklagen mod 33-årige Jacob El-Ali fra Ishøj, som i 2013 rejste til den syriske borgerkrig og i december 2020 blev »deporteret« til Danmark, er mildest talt omfattende:

Han har »billiget« terror ved at uploade billeder til Facebook af sig selv – smilende, med én finger i vejret, iført Islamisk Stat-skrårem – foran afhuggede hoveder af nogle af Islamisk Stats ofre i baggrunden. Og ved derudover at poste billeder af terrorbevægelsens daværende leder, Abu Bakr al-Baghdadi.

Han har »forsøgt at hverve« en anden person til at begå terrorhandlinger som medlem af Islamisk Stat.

Han brød med et terrormotiv loven om våben- og eksplosivstoffer, da han i 2013 i Syrien transporterede våben og bombebælter for en gruppe tilknyttet terrororganisationen Jabhat al-Nusra.

Han brød terrorloven ved i et halvt år i 2014 at være en del af en militær Islamisk Stat-enhed, som spionerede mod terrorbevægelsens fjender.

Han brød også terrorloven ved kort efter at blive en del af en anden militær Islamisk Stat-enhed, hvor han sammen med cirka 15 andre mænd skød eller medvirkede til at skyde granater mod en militærlufthavn og en helikopter.

Han boede og levede som terrorist i Raqqa som en del af Islamisk Stat frem til omkring maj 2017 og forbrød sig derudover mod forbuddet mod at opholde sig i konfliktzonen.

Dermed gjorde han sig også skyldig i decideret landsforræderi ved »under en væbnet
konflikt, hvor den danske stat var part, at have tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien, der blandt andet kæmpede mod den danske stat«.

Det fremgår af en såkaldt retsmødebegæring fra anklagemyndigheden.

Et egentlig anklageskrift mod Jacob El-Ali er ikke nødvendigt, for den 33-årige mand fra Ishøj har ganske opsigtsvækkende tilstået under et indenretligt møde, der fandt sted for lukkede døre 6. januar.

Dermed er det uklart, hvad præcis Jacob El-Ali har tilstået.

Advokat Mette Grith Stage, som repræsenterer den 33-årige, betoner, at hun ikke kan løfte sløret for tilståelsen på grund af de lukkede døre.

»Men jeg kan sige, at når anklagemyndigheden lægger op til, at en sag skal køres som tilståelsessag, så er det jo med en forventning om, at den sigtede erkender, hvad der står i retsmødebegæringen. Ud af det kan man udlede, at den sigtede sædvanligvis har erkendt, hvad vedkommende er anklaget for. I hvert fald i store træk.«

Ingen har hidtil tilstået

Ifølge den seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark fra Center for Terroranalyse (CTA) under Politiets Efterretningstjeneste (PET) er »mindst 161 voksne personer« udrejst fra Danmark siden 2012 for at tilslutte sig islamistiske grupper i Syrien og Irak.

Heraf er cirka halvdelen nu tilbage i Danmark eller andre europæiske lande. En tredjedel af omkommet i krigszonen, mens godt 29 voksne personer fortsat er i Syrien, Irak eller omkringliggende lande.

Blandt de hjemvendte syrienjihadister er 13 hidtil blevet dømt for at have tilsluttet sig eller lade sig hverve til en terrorbevægelse i retsopgøret med de udrejste til Islamisk Stat.

Fælles for dem er, at ingen af dem tilstod.

Én var bare koranlærer og havde ingen idé om, hvad der foregik omkring ham i de Islamisk Stat-kontrollerede områder.

Andre havde ikke orienteret sig i danske eller udenlandske medier, før de stod midt i et terrorkalifat i Syrien.

Halshugning af amerikanske journalister og britiske nødhjælpsarbejdere, etniske udrensninger af yazidierne, slavehandlen og de systematiske voldtægter af tilfangetagne kvinder og børn var gået deres næse forbi.

Andre igen var – trods beviserne for det modsatte – slet ikke på vej til terrorbevægelsens selverklærede kalifat eller havde aldrig været der.

Men Jacob El-Ali skiller sig ud, efter han i et eller andet omfang altså har indrømmet.

Derudover er han blandt de udrejste, som i længst tid har opholdt sig i konfliktzonen. Han udrejste fra Danmark i 2013 og forlod ifølge retsmødebegæringen Islamisk Stats område i maj 2017, godt to år før terrorbevægelsens kollaps.

Flere husker måske også især billederne af Jacob El-Ali, som kom frem i 2014.

Billederne blev taget på Paradispladsen i Raqqa i sommeren 2014, hvor den syriske by var blevet hovedsæde for den berygtede terrorbevægelse, og de er ganske brutale.

På et af dem lyser IS’ sort-hvide logo op i forgrunden på en skrårem over El-Alis bryst.

Bag det smilende, runde ansigt med det sorte skæg – og hånden, der peger en enkelt finger i vejret – er livløse hoveder spiddet på et støbejernshegn.

El-Ali er på billederne også iført et udstyrsbælte med håndgranater og en pistol i et skulderhylster.

De afhuggede hoveder var krigsfanger fra den syriske regimehær, som blev dræbt, efter Islamisk Stat få dage tidligere havde vundet en af terrorbevægelsens skelsættende militære sejre med indtagelsen af en luftbase uden for Raqqa.

syrienkriger MÅ KUN ANVENDES TIL ARTIKLEN I BERLINGSKE!!!!!!!!!!!!!!! Fold sammen
Læs mere
Foto: privat.

At tilslutte sig eller dø

Berlingske har tidligere interviewet Jacob El-Ali på en WhatsApp-telefonforbindelse fra et sted i Mellemøsten i foråret 2019. Her erkendte han ligeledes, at han i sommeren 2014 – da billederne af ham på Paradispladsen blev taget – var en del af Islamisk Stat.

Men han blev tvunget ind i terrorbevægelsen; valget stod mellem at tilslutte sig eller dø, sagde han.

Jacob El-Alis familiebaggrund er palæstinensisk, men han er dansk statsborger. Han har efter eget udsagn tidligere i livet haft psykiske problemer, og han har fortalt, at han i Danmark arbejdede i en cykelbutik samt på pizza- og shawarmarestauranter.

I Syrien blev han gift og fik to børn, før hans første kone døde, hvorefter han giftede sig igen med en syrisk kvinde, der blev gravid med tvillinger.

Under interviewet i 2019 bedyrede danskeren fra Ishøj, at han rejste til Syrien i den tro, at han kunne hjælpe den syriske befolkning i kampen mod diktatoren Bashar al-Assad.

»Jeg rejste ikke herned for at bygge et kalifat. Det var ikke derfor. Jeg ville ned og hjælpe folk. Men tingene her forandrer sig meget hurtigt,« sagde Jacob El-Ali, ligesom han også forklarede, at han ikke vidste, at Jabhat al-Nusra havde forbindelse til terrorbevægelsen al-Qaeda.

De nærmere detaljer om tiden hos Islamisk Stat havde Jacob El-Ali svært ved at beskrive i interviewet i 2019. Især fordi, fortalte han, at han i store dele af perioden bedøvede sig selv med Tramadol, et morfinlignende præparat til smertelindring.

»I starten var jeg bange for at gå på gaden om aftenen, hvis der var et korsfæstet lig. Men senere begyndte det at virke som en slags drøm. Mange gange er det svært at acceptere sandheden. Det var svært at tro, det var virkeligt,« sagde han.

Spion hos Islamisk Stat?

Weekendavisen talte i samme periode også med Jacob El-Ali, og i juni 2019 beskrev avisen under overskriften »Spion hos Islamisk Stat« et alternativ til opfattelsen af, at danskeren fra Ishøj skulle være en del af terrorbevægelsen.

»Til Weekendavisen, som igennem mere end et halvt år har været i kontakt med el-Ali, giver han en anden forklaring på tiden, der fulgte, efter billedet havde stemplet ham som IS-kriger. Her fremgår det, at Jacob el-Ali i virkeligheden var godt på vej til at blive spion og infiltrere Islamisk Stat for at bekæmpe den islamistiske terrororganisation. I virkeligheden fortsatte han den sommer med at arbejde for Islamisk Stats modstandere i Den Frie Syriske Hær, selvom han bar kalifatets sorte klæder, fortæller el-Ali.

Tre af de befalingsmænd i Den Frie Syriske Hær, som Jacob el-Ali var i kontakt med, mens han opholdt sig i Islamisk Stat, bekræfter over for Weekendavisen hans forløb som spion. Uafhængigt af hinanden beskriver alle tre det hemmelige samarbejde.«

En navngiven militærleder fra den syriske opposition i området omkring Aleppo, sheik Omar Hilal, er tilmed citeret i Weekendavisens artikel for at sige, at Jacob El-Ali »advarede om Islamisk Stats forestående angreb. Mange af vores resultater kan vi takke hans oplysninger for«.

Ikke desto mindre har Jacob El-Ali nu i større eller mindre omfang tilstået hele eller dele af den alvorlige anklage mod ham.

Adspurgt om hendes klient virkelig var spion mod Islamisk Stat eller ej, lyder det fra advokat Mette Grith Stage:

»Vi kan næppe dokumentere, hvis han var, så jeg forventer ikke, at det bliver et issue under sagen«.

Jacob El-Ali blev allerede i december 2014 fængslet in absentia – uden at være til stede – af dansk politi og sigtet for billigelse af terrorisme efter at have uploadet billederne af de afhuggede hoveder.

Den 7. januar 2020 blev han anholdt i Tyrkiet nær byen Kilis på grænsen til Syrien. Og 17. december samme år blev han altså deporteret til Danmark, hvor han blev anholdt af dansk politi.

»Han har siddet varetægtsfængslet enormt længe i Danmark og forud for det i udlandet. Han har hele tiden haft et stort ønske for at komme til Danmark,« siger advokat Mette Grith Stage:

»Han gerne vil have gjort op med den sag, og han ser frem til at få sin straf og komme videre i sit liv«.

syrienkriger MÅ KUN ANVENDES TIL ARTIKLEN I BERLINGSKE!!!!!!!!!!!!!!! Fold sammen
Læs mere
Foto: privat.

Er han radikaliseret?

»Det mener jeg helt sikkert, han har været, for det afspejler sigtelserne også. Men det mener jeg ikke, han er længere. Der er sket rigtigt meget med ham, siden de her handlinger blev udført frem til nu. Det synes jeg også afspejler sig i hans ønske om at samarbejde med politiet og i videst muligt opfang være med til at belyse, hvad der er sket,« siger Mette Grith Stage:

»Han angrer det, der er sket. Det er et helt andet menneske, der står her i dag end dengang.«

Paragrafferne om terrorisme og landsforræderi, som Jacob El-Ali er anklaget for at have gjort sig skyldig i, har forskellige strafferammer; den alvorligste op til livstid i fængsel.
Rigsadvokaten afviser at svare på, hvilken straf anklagemyndigheden vil anmode retten om i sagen mod Jacob El-Ali.

I en pressemeddelelse lyder det fra statsadvokat Lise-Lotte Nilas:

»Det er selvsagt meget alvorligt, når danske statsborgere ikke blot lader sig hverve til IS, men også tilslutter sig IS under en væbnet konflikt, som Danmark er part i, og endda begår terrorhandlinger.«