Portræt: Danmarks nye førstedame

40-årige Solrún Jákupsdóttir Løkke Rasmussen har været aktiv i lokalpolitik i mere end ti år og betegnes som en seriøs og alsidig politiker med et godt humør og begge ben på jorden.

Solrún Jákupsdóttir Løkke Rasmussen har kendt Danmarks nye statsminister i tyve år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Danmarks nye førstedame er ikke bare gift med en mand, der har haft den politiske bacille bankende i blodet siden teenageårene. Hun er også selv blevet smittet med den.

40-årige Solrún Jákupsdóttir Løkke Rasmussen har været aktiv i politik i mere end ti år. I to perioder, fra 1998 til 2006, sad hun i byrådet for Venstre i den daværende Græsted-Gilleleje Kommune. Hun har siddet i partiforeningens bestyrelse og været formand for den lokale vælgerforening, og alt tyder på, at hun vil være at finde på Venstres opstillingsliste i den nye Gribskov Kommune ved kommunalvalget til november:

- Det er vi meget glade for, siger Venstres formand i Gribskov, Erik Møller, som betegner Solrún Løkke Rasmussen som en aktiv og engageret politiker med både handlekraft og gennemslagskraft:

- Når hun tager en ting på sig, så får hun det også gjort, siger han.

- Hun er effektiv og god til at sætte ting i værk. Der sker noget omkring hende.

Ville være børnelæge
Solrún Løkke Rasmussen stammer fra Færøerne og kom oprindelig til Danmark for at forfølge drømmen om at blive børnelæge ligesom sin far.

Hun kyssede første gang med landets kommende statsminister ved en fest på Frankrigsgades Kollegium på Amager for 20 år siden, men parret blev først gift i 1998, samme år som Lars Løkke blev både næstformand i Venstre og amtsborgmester i Frederiksborg amt.

Livet som politikerkone og mor til efterhånden tre børn, hvoraf den ældste i dag er 19 år, gik imidlertid ikke i spænd med det krævende lægestudie. I stedet valgte Solrun Løkke Rasmussen at læse til lærer og har siden 2006 undervist balletbørnene på Det kongelige Teaters Læseskole.

Lever her og nu
Venner og politiske kolleger betegner hende som et meget ligetil og sympatisk menneske med begge ben på jorden:

- Hun lever her og nu og tager tingene, som de kommer, siger byrådskollegaen gennem adskillige år, Birgit Roswall:

- Hun er utroligt seriøs i sit politiske arbejde og interesserer sig for alt, hvad der foregår i samfundet. Hun har sine meninger og er ikke bange for at sige dem. Jeg tror, Lars Løkke kan hente meget sparring hos hende. Hun har en sund livsindstilling.

- Hun er sjov og ligefrem, der er ikke så mange dikkedarer med hende, supplerer vennen og partifællen på Frederiksberg, Jan E. Jørgensen, der har kendt parret helt tilbage fra deres første tid sammen.

- Hun er altid glad og kan ligesom Lars godt lide at have det sjovt sammen med gode venner.

- Om Solrún Løkke Rasmussen kunne finde på at stille op i et TV-program som »Vild med dans« ligesom sin forgænger Anne Mette er derimod tvivlsomt.

- Hun har ikke noget stort behov for at være i søgelyset, siger Birgit Roswall.

- Ikke fordi hun har noget decideret imod det, men det er ikke noget, hun bevidst opsøger.